Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
ABSTRACT: Excessive sodium consumption is linked to chronic degenerative diseases. Increased population knowledge about sodium should help reduce it’s consumption. Objective: To compare the knowledge and practices of the use of salt/sodium in food for men and women in Medellin, Colombia. Materials a...
- Autores:
-
Deossa Restrepo, Gloria Cecilia
Restrepo Betancur, Luis Fernando
John Edinson, Velásquez
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 2017
- Institución:
- Universidad de Antioquia
- Repositorio:
- Repositorio UdeA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11393
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10495/11393
- Palabra clave:
- Hipertensión
Hypertension
Enfermedades cardiovasculares
Cardiovascular diseases
Factores de riesgo cardiovascular
Cardiovascular risk factors
Sodio
Sodium
Consumo de sal
Salt consumption
- Rights
- openAccess
- License
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
| id |
UDEA2_3393438dd094ad21764f3b8015c4d539 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11393 |
| network_acronym_str |
UDEA2 |
| network_name_str |
Repositorio UdeA |
| repository_id_str |
|
| dc.title.spa.fl_str_mv |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) |
| dc.title.translated.spa.fl_str_mv |
Knowledge and use of sodium in the diet of adults in Medellin (Colombia) |
| title |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) |
| spellingShingle |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) Hipertensión Hypertension Enfermedades cardiovasculares Cardiovascular diseases Factores de riesgo cardiovascular Cardiovascular risk factors Sodio Sodium Consumo de sal Salt consumption |
| title_short |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) |
| title_full |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) |
| title_fullStr |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) |
| title_full_unstemmed |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) |
| title_sort |
Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia) |
| dc.creator.fl_str_mv |
Deossa Restrepo, Gloria Cecilia Restrepo Betancur, Luis Fernando John Edinson, Velásquez |
| dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Deossa Restrepo, Gloria Cecilia Restrepo Betancur, Luis Fernando John Edinson, Velásquez |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Hipertensión Hypertension Enfermedades cardiovasculares Cardiovascular diseases Factores de riesgo cardiovascular Cardiovascular risk factors Sodio Sodium Consumo de sal Salt consumption |
| topic |
Hipertensión Hypertension Enfermedades cardiovasculares Cardiovascular diseases Factores de riesgo cardiovascular Cardiovascular risk factors Sodio Sodium Consumo de sal Salt consumption |
| description |
ABSTRACT: Excessive sodium consumption is linked to chronic degenerative diseases. Increased population knowledge about sodium should help reduce it’s consumption. Objective: To compare the knowledge and practices of the use of salt/sodium in food for men and women in Medellin, Colombia. Materials and Methods: Descriptive cross-sectional exploratory study of 155 men and 167 women aged 18-50 from Medellin, Colombia. Participants were given a survey on sodium consumption practices and knowledge. Results: Significant differences were found (p<0.05) by sex, in favor of women, regarding knowledge of arterial hypertension (54.5% vs. men 43.2%), use of salt substitutes (53.9% vs. men 35.5%) and health risk of excess sodium intake (54.5% vs. men 43.2%). 79.4% of women and 84.4% of men enjoy eating foods with salt. Inconsistencies were found in the relationship between knowledge and dietary practices. The factor analysis revealed differences by sex in consumption of fruit with salt, beer drunk from a salt-rimmed glass, and salt substitutes (p=0.0004). Conclusions: There are differences by sex about the knowledge of sodium and its effects on health. There is inconsistency between knowledge about sodium and dietary practices. Keywords: Hypertension, risk factor, cardiovascular disease, salt, sodium. |
| publishDate |
2017 |
| dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2017 |
| dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2019-07-09T16:02:47Z |
| dc.date.available.none.fl_str_mv |
2019-07-09T16:02:47Z |
| dc.type.spa.fl_str_mv |
Artículo de investigación |
| dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
| dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/ART |
| dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
| dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
| dc.type.version.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv |
Deossa-Restrepo GC, Restrepo-Betancur LF, Velásquez JE. Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia). Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19(1):55-65. |
| dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
0124-4108 |
| dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10495/11393 |
| dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv |
2248-454X |
| identifier_str_mv |
Deossa-Restrepo GC, Restrepo-Betancur LF, Velásquez JE. Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia). Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19(1):55-65. 0124-4108 2248-454X |
| url |
http://hdl.handle.net/10495/11393 |
| dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv |
Perspect. Nutr. Humana. |
| dc.relation.citationendpage.spa.fl_str_mv |
65 |
| dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv |
1 |
| dc.relation.citationstartpage.spa.fl_str_mv |
55 |
| dc.relation.citationvolume.spa.fl_str_mv |
19 |
| dc.relation.ispartofjournal.spa.fl_str_mv |
Perspectivas en Nutrición Humana |
| dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
| dc.rights.uri.*.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/ |
| dc.rights.accessrights.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO) |
| dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
| dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/ Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y Dietética |
| dc.publisher.place.spa.fl_str_mv |
Medellín, Colombia |
| institution |
Universidad de Antioquia |
| bitstream.url.fl_str_mv |
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/b4e4547e-04c0-4761-9a2c-a5da9f582f99/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a98035d4-8d36-45f9-9834-25fcef53dfc3/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/7f9bd316-1099-4f1b-8a02-8bab6410a729/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/fa53fce9-4930-412a-9cde-b160a187275d/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/59c9f688-76b3-422c-8f73-9700d4b4073c/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a852109b-ca96-41ac-9a5e-130e6bb31014/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/d0a01546-8ec9-4e27-8ce3-5bba4a7958ef/download |
| bitstream.checksum.fl_str_mv |
1fe9ad013f7bc140dbf83d9d22049913 4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 d897f603510e8a8512f9184a12a2daa8 fd3e7bb0ab398a4e9b903f4b1ff11a14 |
| bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
| repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional de la Universidad de Antioquia |
| repository.mail.fl_str_mv |
aplicacionbibliotecadigitalbiblioteca@udea.edu.co |
| _version_ |
1851052561056923648 |
| spelling |
Deossa Restrepo, Gloria CeciliaRestrepo Betancur, Luis FernandoJohn Edinson, Velásquez2019-07-09T16:02:47Z2019-07-09T16:02:47Z2017Deossa-Restrepo GC, Restrepo-Betancur LF, Velásquez JE. Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia). Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19(1):55-65.0124-4108http://hdl.handle.net/10495/113932248-454XABSTRACT: Excessive sodium consumption is linked to chronic degenerative diseases. Increased population knowledge about sodium should help reduce it’s consumption. Objective: To compare the knowledge and practices of the use of salt/sodium in food for men and women in Medellin, Colombia. Materials and Methods: Descriptive cross-sectional exploratory study of 155 men and 167 women aged 18-50 from Medellin, Colombia. Participants were given a survey on sodium consumption practices and knowledge. Results: Significant differences were found (p<0.05) by sex, in favor of women, regarding knowledge of arterial hypertension (54.5% vs. men 43.2%), use of salt substitutes (53.9% vs. men 35.5%) and health risk of excess sodium intake (54.5% vs. men 43.2%). 79.4% of women and 84.4% of men enjoy eating foods with salt. Inconsistencies were found in the relationship between knowledge and dietary practices. The factor analysis revealed differences by sex in consumption of fruit with salt, beer drunk from a salt-rimmed glass, and salt substitutes (p=0.0004). Conclusions: There are differences by sex about the knowledge of sodium and its effects on health. There is inconsistency between knowledge about sodium and dietary practices. Keywords: Hypertension, risk factor, cardiovascular disease, salt, sodium.RESUMEN: El excesivo consumo de sodio se relaciona con enfermedades crónicas degenerativas. Mejor conocimiento poblacional debería influir sobre su menor consumo. Objetivo: comparar el conocimiento y las prácticas del uso de la sal/sodio en la alimentación de adultos de Medellín, Colombia, según el sexo. Materiales y métodos: estudio descriptivo exploratorio transversal, realizado en 155 hombres y 167 mujeres con edades entre 18 y 50 años, de Medellín, Antioquia, Colombia; a quienes se les aplicó una encuesta sobre conocimientos y consumo de sodio. Resultados: se detectaron diferencias significativas (p<0,05) según el sexo, a favor de las mujeres, en el conocimiento de la hipertensión arterial (54,5 % frente a los hombres 43,2 %), uso de sal dietética (53,9 % frente a los hombres 35,5 %) y riesgo para la salud del consumo de sodio en exceso (54,5 % frente a los hombres 43,2 %). Al 79,4 % de las mujeres y al 84,4 % de los hombres les gusta consumir alimentos con sal. Se encontraron incoherencias en la relación entre conocimientos y prácticas alimentarias. El análisis del factor reveló diferencias según el sexo en el consumo de frutas con sal, cerveza michelada y uso de sal dietética (p=0,0004). Conclusiones: existen diferencias según el sexo sobre el conocimiento del sodio y sus efectos sobre la salud. Hay incoherencias entre los conocimientos sobre el sodio y las prácticas alimentarias. Palabras clave: hipertensión, factor de riesgo, enfermedad cardiovascular, sal, sodio.application/pdfspaUniversidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y DietéticaMedellín, Colombiahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2HipertensiónHypertensionEnfermedades cardiovascularesCardiovascular diseasesFactores de riesgo cardiovascularCardiovascular risk factorsSodioSodiumConsumo de salSalt consumptionConocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)Knowledge and use of sodium in the diet of adults in Medellin (Colombia)Artículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPerspect. Nutr. Humana.6515519Perspectivas en Nutrición HumanaPublicationORIGINALDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdfDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf730082https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/b4e4547e-04c0-4761-9a2c-a5da9f582f99/download1fe9ad013f7bc140dbf83d9d22049913MD51trueAnonymousREADCC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a98035d4-8d36-45f9-9834-25fcef53dfc3/download4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52falseAnonymousREADlicense_textlicense_texttext/html; charset=utf-80https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/7f9bd316-1099-4f1b-8a02-8bab6410a729/downloadd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53falseAnonymousREADlicense_rdflicense_rdfLicenciaapplication/rdf+xml; charset=utf-80https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/fa53fce9-4930-412a-9cde-b160a187275d/downloadd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54falseAnonymousREADLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/59c9f688-76b3-422c-8f73-9700d4b4073c/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD55falseAnonymousREADTEXTDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.txtDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.txtExtracted texttext/plain37972https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a852109b-ca96-41ac-9a5e-130e6bb31014/downloadd897f603510e8a8512f9184a12a2daa8MD56falseAnonymousREADTHUMBNAILDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.jpgDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg12064https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/d0a01546-8ec9-4e27-8ce3-5bba4a7958ef/downloadfd3e7bb0ab398a4e9b903f4b1ff11a14MD57falseAnonymousREAD10495/11393oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/113932025-03-27 00:20:03.547https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/open.accesshttps://bibliotecadigital.udea.edu.coRepositorio Institucional de la Universidad de Antioquiaaplicacionbibliotecadigitalbiblioteca@udea.edu.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 |
