Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)

ABSTRACT: Excessive sodium consumption is linked to chronic degenerative diseases. Increased population knowledge about sodium should help reduce it’s consumption. Objective: To compare the knowledge and practices of the use of salt/sodium in food for men and women in Medellin, Colombia. Materials a...

Full description

Autores:
Deossa Restrepo, Gloria Cecilia
Restrepo Betancur, Luis Fernando
John Edinson, Velásquez
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2017
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11393
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/11393
Palabra clave:
Hipertensión
Hypertension
Enfermedades cardiovasculares
Cardiovascular diseases
Factores de riesgo cardiovascular
Cardiovascular risk factors
Sodio
Sodium
Consumo de sal
Salt consumption
Rights
openAccess
License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
id UDEA2_3393438dd094ad21764f3b8015c4d539
oai_identifier_str oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11393
network_acronym_str UDEA2
network_name_str Repositorio UdeA
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
dc.title.translated.spa.fl_str_mv Knowledge and use of sodium in the diet of adults in Medellin (Colombia)
title Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
spellingShingle Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
Hipertensión
Hypertension
Enfermedades cardiovasculares
Cardiovascular diseases
Factores de riesgo cardiovascular
Cardiovascular risk factors
Sodio
Sodium
Consumo de sal
Salt consumption
title_short Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
title_full Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
title_fullStr Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
title_full_unstemmed Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
title_sort Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)
dc.creator.fl_str_mv Deossa Restrepo, Gloria Cecilia
Restrepo Betancur, Luis Fernando
John Edinson, Velásquez
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Deossa Restrepo, Gloria Cecilia
Restrepo Betancur, Luis Fernando
John Edinson, Velásquez
dc.subject.none.fl_str_mv Hipertensión
Hypertension
Enfermedades cardiovasculares
Cardiovascular diseases
Factores de riesgo cardiovascular
Cardiovascular risk factors
Sodio
Sodium
Consumo de sal
Salt consumption
topic Hipertensión
Hypertension
Enfermedades cardiovasculares
Cardiovascular diseases
Factores de riesgo cardiovascular
Cardiovascular risk factors
Sodio
Sodium
Consumo de sal
Salt consumption
description ABSTRACT: Excessive sodium consumption is linked to chronic degenerative diseases. Increased population knowledge about sodium should help reduce it’s consumption. Objective: To compare the knowledge and practices of the use of salt/sodium in food for men and women in Medellin, Colombia. Materials and Methods: Descriptive cross-sectional exploratory study of 155 men and 167 women aged 18-50 from Medellin, Colombia. Participants were given a survey on sodium consumption practices and knowledge. Results: Significant differences were found (p<0.05) by sex, in favor of women, regarding knowledge of arterial hypertension (54.5% vs. men 43.2%), use of salt substitutes (53.9% vs. men 35.5%) and health risk of excess sodium intake (54.5% vs. men 43.2%). 79.4% of women and 84.4% of men enjoy eating foods with salt. Inconsistencies were found in the relationship between knowledge and dietary practices. The factor analysis revealed differences by sex in consumption of fruit with salt, beer drunk from a salt-rimmed glass, and salt substitutes (p=0.0004). Conclusions: There are differences by sex about the knowledge of sodium and its effects on health. There is inconsistency between knowledge about sodium and dietary practices. Keywords: Hypertension, risk factor, cardiovascular disease, salt, sodium.
publishDate 2017
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2017
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2019-07-09T16:02:47Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2019-07-09T16:02:47Z
dc.type.spa.fl_str_mv Artículo de investigación
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv https://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.driver.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.version.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv Deossa-Restrepo GC, Restrepo-Betancur LF, Velásquez JE. Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia). Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19(1):55-65.
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv 0124-4108
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10495/11393
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv 2248-454X
identifier_str_mv Deossa-Restrepo GC, Restrepo-Betancur LF, Velásquez JE. Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia). Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19(1):55-65.
0124-4108
2248-454X
url http://hdl.handle.net/10495/11393
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv Perspect. Nutr. Humana.
dc.relation.citationendpage.spa.fl_str_mv 65
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv 1
dc.relation.citationstartpage.spa.fl_str_mv 55
dc.relation.citationvolume.spa.fl_str_mv 19
dc.relation.ispartofjournal.spa.fl_str_mv Perspectivas en Nutrición Humana
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.rights.uri.*.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
dc.rights.accessrights.*.fl_str_mv Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y Dietética
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv Medellín, Colombia
institution Universidad de Antioquia
bitstream.url.fl_str_mv https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/b4e4547e-04c0-4761-9a2c-a5da9f582f99/download
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a98035d4-8d36-45f9-9834-25fcef53dfc3/download
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/7f9bd316-1099-4f1b-8a02-8bab6410a729/download
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/fa53fce9-4930-412a-9cde-b160a187275d/download
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/59c9f688-76b3-422c-8f73-9700d4b4073c/download
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a852109b-ca96-41ac-9a5e-130e6bb31014/download
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/d0a01546-8ec9-4e27-8ce3-5bba4a7958ef/download
bitstream.checksum.fl_str_mv 1fe9ad013f7bc140dbf83d9d22049913
4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
d897f603510e8a8512f9184a12a2daa8
fd3e7bb0ab398a4e9b903f4b1ff11a14
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional de la Universidad de Antioquia
repository.mail.fl_str_mv aplicacionbibliotecadigitalbiblioteca@udea.edu.co
_version_ 1851052561056923648
spelling Deossa Restrepo, Gloria CeciliaRestrepo Betancur, Luis FernandoJohn Edinson, Velásquez2019-07-09T16:02:47Z2019-07-09T16:02:47Z2017Deossa-Restrepo GC, Restrepo-Betancur LF, Velásquez JE. Conocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia). Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19(1):55-65.0124-4108http://hdl.handle.net/10495/113932248-454XABSTRACT: Excessive sodium consumption is linked to chronic degenerative diseases. Increased population knowledge about sodium should help reduce it’s consumption. Objective: To compare the knowledge and practices of the use of salt/sodium in food for men and women in Medellin, Colombia. Materials and Methods: Descriptive cross-sectional exploratory study of 155 men and 167 women aged 18-50 from Medellin, Colombia. Participants were given a survey on sodium consumption practices and knowledge. Results: Significant differences were found (p<0.05) by sex, in favor of women, regarding knowledge of arterial hypertension (54.5% vs. men 43.2%), use of salt substitutes (53.9% vs. men 35.5%) and health risk of excess sodium intake (54.5% vs. men 43.2%). 79.4% of women and 84.4% of men enjoy eating foods with salt. Inconsistencies were found in the relationship between knowledge and dietary practices. The factor analysis revealed differences by sex in consumption of fruit with salt, beer drunk from a salt-rimmed glass, and salt substitutes (p=0.0004). Conclusions: There are differences by sex about the knowledge of sodium and its effects on health. There is inconsistency between knowledge about sodium and dietary practices. Keywords: Hypertension, risk factor, cardiovascular disease, salt, sodium.RESUMEN: El excesivo consumo de sodio se relaciona con enfermedades crónicas degenerativas. Mejor conocimiento poblacional debería influir sobre su menor consumo. Objetivo: comparar el conocimiento y las prácticas del uso de la sal/sodio en la alimentación de adultos de Medellín, Colombia, según el sexo. Materiales y métodos: estudio descriptivo exploratorio transversal, realizado en 155 hombres y 167 mujeres con edades entre 18 y 50 años, de Medellín, Antioquia, Colombia; a quienes se les aplicó una encuesta sobre conocimientos y consumo de sodio. Resultados: se detectaron diferencias significativas (p<0,05) según el sexo, a favor de las mujeres, en el conocimiento de la hipertensión arterial (54,5 % frente a los hombres 43,2 %), uso de sal dietética (53,9 % frente a los hombres 35,5 %) y riesgo para la salud del consumo de sodio en exceso (54,5 % frente a los hombres 43,2 %). Al 79,4 % de las mujeres y al 84,4 % de los hombres les gusta consumir alimentos con sal. Se encontraron incoherencias en la relación entre conocimientos y prácticas alimentarias. El análisis del factor reveló diferencias según el sexo en el consumo de frutas con sal, cerveza michelada y uso de sal dietética (p=0,0004). Conclusiones: existen diferencias según el sexo sobre el conocimiento del sodio y sus efectos sobre la salud. Hay incoherencias entre los conocimientos sobre el sodio y las prácticas alimentarias. Palabras clave: hipertensión, factor de riesgo, enfermedad cardiovascular, sal, sodio.application/pdfspaUniversidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y DietéticaMedellín, Colombiahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2HipertensiónHypertensionEnfermedades cardiovascularesCardiovascular diseasesFactores de riesgo cardiovascularCardiovascular risk factorsSodioSodiumConsumo de salSalt consumptionConocimientos y uso del sodio en la alimentación de los adultos de Medellín (Colombia)Knowledge and use of sodium in the diet of adults in Medellin (Colombia)Artículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPerspect. Nutr. Humana.6515519Perspectivas en Nutrición HumanaPublicationORIGINALDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdfDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf730082https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/b4e4547e-04c0-4761-9a2c-a5da9f582f99/download1fe9ad013f7bc140dbf83d9d22049913MD51trueAnonymousREADCC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a98035d4-8d36-45f9-9834-25fcef53dfc3/download4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52falseAnonymousREADlicense_textlicense_texttext/html; charset=utf-80https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/7f9bd316-1099-4f1b-8a02-8bab6410a729/downloadd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53falseAnonymousREADlicense_rdflicense_rdfLicenciaapplication/rdf+xml; charset=utf-80https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/fa53fce9-4930-412a-9cde-b160a187275d/downloadd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54falseAnonymousREADLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/59c9f688-76b3-422c-8f73-9700d4b4073c/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD55falseAnonymousREADTEXTDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.txtDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.txtExtracted texttext/plain37972https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/a852109b-ca96-41ac-9a5e-130e6bb31014/downloadd897f603510e8a8512f9184a12a2daa8MD56falseAnonymousREADTHUMBNAILDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.jpgDeossaGloria_2017_ConocimientosUsoSodio.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg12064https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/d0a01546-8ec9-4e27-8ce3-5bba4a7958ef/downloadfd3e7bb0ab398a4e9b903f4b1ff11a14MD57falseAnonymousREAD10495/11393oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/113932025-03-27 00:20:03.547https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/open.accesshttps://bibliotecadigital.udea.edu.coRepositorio Institucional de la Universidad de Antioquiaaplicacionbibliotecadigitalbiblioteca@udea.edu.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