Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua
The effects of moisture content on the physical properties of two varieties of quinoa, 0301 and 0404 were studied through the elaboration of a drying kinetics. The physical properties studied include magnitudes of aerated and packed bulk density, sphericity and dimensions such as length, width and t...
- Autores:
- Tipo de recurso:
- Fecha de publicación:
- 2017
- Institución:
- Universidad de América
- Repositorio:
- Lumieres
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repository.uamerica.edu.co:20.500.11839/6440
- Acceso en línea:
- https://hdl.handle.net/20.500.11839/6440
- Palabra clave:
- Semilla de quinua
Contenido de humedad
Densidad aparente
Dimensiones
Secado
Quinoa seeds
Moisture content
Bulk density
Dimensions
Drying
- Rights
- License
- Atribución – No comercial
id |
Lumieres_036689d692951ac5e5b65a103666132b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repository.uamerica.edu.co:20.500.11839/6440 |
network_acronym_str |
Lumieres |
network_name_str |
Lumieres |
repository_id_str |
|
spelling |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinuaExperimental approaches to the establishment of drying kinetics for quinoa seedsSemilla de quinuaContenido de humedadDensidad aparenteDimensionesSecadoQuinoa seedsMoisture contentBulk densityDimensionsDryingThe effects of moisture content on the physical properties of two varieties of quinoa, 0301 and 0404 were studied through the elaboration of a drying kinetics. The physical properties studied include magnitudes of aerated and packed bulk density, sphericity and dimensions such as length, width and thickness. These physical properties were studied from initial moisture conditions delivered by the supplier 7.0779 % and 13.4517 % for the variety cGC and cTC respectively. It was evidenced that the behavior of the dimensions of the seed a long the drying time is different for each magnitude. The study of these properties with respect to the moisture content is transcendental for the industry in the processes of collection, handling and storage of the same.Los efectos del contenido de humedad en las propiedades físicas de dos variedades de quinua, cGC y cTC, fueron estudiados a través de la elaboración de una cinética de secado. Las propiedades físicas analizadas incluyen magnitudes de densidad aparente aireada y empacada, esfericidad y dimensiones. Estas propiedades físicas se estudiaron a partir de condiciones iniciales de humedad entregadas por el proveedor, 7.0779 % y 13.4517 % para las variedades cGC y cTC, respectivamente. Se evidenció que el comportamiento de las dimensiones de la semilla a lo largo del tiempo de secado es diferente para cada magnitud. El estudio de estas propiedades con respecto al contenido de humedad es trascendental para la industria en los procesos de recolección, manejo y almacenamiento.Ediciones Universidad de América2018-04-23T23:21:30Z2018-04-23T23:21:30Z2017-11-16Articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501application/pdfAPA 6th - Vargas Pérez, S., Castillo Larrarte, S., Lozano Escorcia, N. y Bernal Bustos, C. R. (2017) Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua. Semilleros: Formación Investigativa. 3(1), 77-84 Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/644026195267https://hdl.handle.net/20.500.11839/6440Atribución – No comercialhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spaVargas Pérez, StefannyCastillo Larrarte, SimónLozano Escorcia, NicolásBernal Bustos, Claudio Raúloai:repository.uamerica.edu.co:20.500.11839/64402025-02-01T08:10:09Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua Experimental approaches to the establishment of drying kinetics for quinoa seeds |
title |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua |
spellingShingle |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua Semilla de quinua Contenido de humedad Densidad aparente Dimensiones Secado Quinoa seeds Moisture content Bulk density Dimensions Drying |
title_short |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua |
title_full |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua |
title_fullStr |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua |
title_full_unstemmed |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua |
title_sort |
Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Semilla de quinua Contenido de humedad Densidad aparente Dimensiones Secado Quinoa seeds Moisture content Bulk density Dimensions Drying |
topic |
Semilla de quinua Contenido de humedad Densidad aparente Dimensiones Secado Quinoa seeds Moisture content Bulk density Dimensions Drying |
description |
The effects of moisture content on the physical properties of two varieties of quinoa, 0301 and 0404 were studied through the elaboration of a drying kinetics. The physical properties studied include magnitudes of aerated and packed bulk density, sphericity and dimensions such as length, width and thickness. These physical properties were studied from initial moisture conditions delivered by the supplier 7.0779 % and 13.4517 % for the variety cGC and cTC respectively. It was evidenced that the behavior of the dimensions of the seed a long the drying time is different for each magnitude. The study of these properties with respect to the moisture content is transcendental for the industry in the processes of collection, handling and storage of the same. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-11-16 2018-04-23T23:21:30Z 2018-04-23T23:21:30Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
Article |
dc.type.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
APA 6th - Vargas Pérez, S., Castillo Larrarte, S., Lozano Escorcia, N. y Bernal Bustos, C. R. (2017) Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua. Semilleros: Formación Investigativa. 3(1), 77-84 Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/6440 26195267 https://hdl.handle.net/20.500.11839/6440 |
identifier_str_mv |
APA 6th - Vargas Pérez, S., Castillo Larrarte, S., Lozano Escorcia, N. y Bernal Bustos, C. R. (2017) Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua. Semilleros: Formación Investigativa. 3(1), 77-84 Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/6440 26195267 |
url |
https://hdl.handle.net/20.500.11839/6440 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Atribución – No comercial http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Atribución – No comercial http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Ediciones Universidad de América |
publisher.none.fl_str_mv |
Ediciones Universidad de América |
institution |
Universidad de América |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1841553071291760640 |