Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia
ABSTRACT: A high sodium intake is an independent risk factor for Cardiovascular diseases –CVD–. Thus, a strategy to reduce blood pressure and CVD risk throughout reducing sodium intake is promoted worldwide. In order to design an adequate strategy, it is important to identify the main sources of sod...
- Autores:
-
Gaitán Charry, Diego Alejandro
Estrada Restrepo, Alejandro
Lozano Casabianca, Gustavo Argenor
Manjarrés Correa, Luz Mariela
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 2015
- Institución:
- Universidad de Antioquia
- Repositorio:
- Repositorio UdeA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11919
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10495/11919
- Palabra clave:
- Sodio
Sodium
Dieta
Diet
Fuentes
Sources
Encuesta
Survey
Enfermedad cardiovascular
Cardiovascular disease
- Rights
- openAccess
- License
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
| id |
UDEA2_d968cdf585000550b5fdc7f49fc12086 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11919 |
| network_acronym_str |
UDEA2 |
| network_name_str |
Repositorio UdeA |
| repository_id_str |
|
| dc.title.spa.fl_str_mv |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia |
| title |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia |
| spellingShingle |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia Sodio Sodium Dieta Diet Fuentes Sources Encuesta Survey Enfermedad cardiovascular Cardiovascular disease |
| title_short |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia |
| title_full |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia |
| title_fullStr |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia |
| title_full_unstemmed |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia |
| title_sort |
Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia |
| dc.creator.fl_str_mv |
Gaitán Charry, Diego Alejandro Estrada Restrepo, Alejandro Lozano Casabianca, Gustavo Argenor Manjarrés Correa, Luz Mariela |
| dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Gaitán Charry, Diego Alejandro Estrada Restrepo, Alejandro Lozano Casabianca, Gustavo Argenor Manjarrés Correa, Luz Mariela |
| dc.contributor.researchgroup.spa.fl_str_mv |
Alimentación y Nutrición Humana Demografía y Salud |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Sodio Sodium Dieta Diet Fuentes Sources Encuesta Survey Enfermedad cardiovascular Cardiovascular disease |
| topic |
Sodio Sodium Dieta Diet Fuentes Sources Encuesta Survey Enfermedad cardiovascular Cardiovascular disease |
| description |
ABSTRACT: A high sodium intake is an independent risk factor for Cardiovascular diseases –CVD–. Thus, a strategy to reduce blood pressure and CVD risk throughout reducing sodium intake is promoted worldwide. In order to design an adequate strategy, it is important to identify the main sources of sodium in food, which has been evaluated mainly in developed countries. Objectives: to identify foods that provide sodium in Colombians diet, based on data from the National Nutritional Survey –ENSIN–. Furthermore, to determine sodium amount intake from foods. Methods: data obtained by 24 hours recall (R24h) from 39 413 apparently healthy, non-pregnant population between 2-64 y old population were analyzed. Food groups source of sodium and sodium were determined. Results: 1 274 food were reported by R24h. 95 foods contributed with 72% of total sodium from foods and were divided into 12 groups. The mayor sodium source in the diet was bakery products (30.5%). Average and median sodium intake without salt addition were: 816.4 ± 474.1 and 721.0 mg/d variable (RQ = 476.0 to 1051.0)mg/d, respectively. Sodium intake from food was higher in men (784.0 mg/d; RQ = 511.0 to 1156.0) than in females (665.0 mg/d; RQ = 448.0 to 953.0); p < 0.001. Conclusion: the present study identified the main sources of sodium in Colombians diet. Based on this analysis it is important to prioritize strategies in some groups, especially bakery products. It is also necessary to consider geographical area to implement a relevant strategy. |
| publishDate |
2015 |
| dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2015 |
| dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2019-09-02T21:12:12Z |
| dc.date.available.none.fl_str_mv |
2019-09-02T21:12:12Z |
| dc.type.spa.fl_str_mv |
Artículo de investigación |
| dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
| dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/ART |
| dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
| dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
| dc.type.version.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv |
Gaitán D, Estrada A, Lozano G, Manjarrés L. Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia. Nutr. Hosp.. 2015; 32:2338-45. DOI:10.3305/nh.2015.32.5.9675 |
| dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
0212-1611 |
| dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10495/11919 |
| dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv |
1699-5198 |
| identifier_str_mv |
Gaitán D, Estrada A, Lozano G, Manjarrés L. Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia. Nutr. Hosp.. 2015; 32:2338-45. DOI:10.3305/nh.2015.32.5.9675 0212-1611 1699-5198 |
| url |
http://hdl.handle.net/10495/11919 |
| dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv |
Nutr. Hosp. |
| dc.relation.citationendpage.spa.fl_str_mv |
2345 |
| dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv |
5 |
| dc.relation.citationstartpage.spa.fl_str_mv |
2338 |
| dc.relation.citationvolume.spa.fl_str_mv |
32 |
| dc.relation.ispartofjournal.spa.fl_str_mv |
Nutrición Hospitalaria |
| dc.rights.uri.*.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/ |
| dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
| dc.rights.accessrights.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO) |
| dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
| dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Arán Ediciones |
| dc.publisher.place.spa.fl_str_mv |
España |
| institution |
Universidad de Antioquia |
| bitstream.url.fl_str_mv |
https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/0ad032a8-b4c0-4185-8746-c6dbbf04c87b/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/e7047454-d347-4395-bd83-66e5622a1f9e/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/bfdc3c7b-feea-4f3d-9da1-f2a2ebe17f5c/download https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/3a270476-39c0-4730-a22e-491914bc8fd4/download |
| bitstream.checksum.fl_str_mv |
89ad383a2029e9941a57c91ecfe119f7 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 46c33a794eab8140e19fec109d8326cd c9c01060ccfcfff79f5b7bf325abc4dd |
| bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
| repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional de la Universidad de Antioquia |
| repository.mail.fl_str_mv |
aplicacionbibliotecadigitalbiblioteca@udea.edu.co |
| _version_ |
1851052604603236352 |
| spelling |
Gaitán Charry, Diego AlejandroEstrada Restrepo, AlejandroLozano Casabianca, Gustavo ArgenorManjarrés Correa, Luz MarielaAlimentación y Nutrición HumanaDemografía y Salud2019-09-02T21:12:12Z2019-09-02T21:12:12Z2015Gaitán D, Estrada A, Lozano G, Manjarrés L. Alimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en Colombia. Nutr. Hosp.. 2015; 32:2338-45. DOI:10.3305/nh.2015.32.5.96750212-1611http://hdl.handle.net/10495/119191699-5198ABSTRACT: A high sodium intake is an independent risk factor for Cardiovascular diseases –CVD–. Thus, a strategy to reduce blood pressure and CVD risk throughout reducing sodium intake is promoted worldwide. In order to design an adequate strategy, it is important to identify the main sources of sodium in food, which has been evaluated mainly in developed countries. Objectives: to identify foods that provide sodium in Colombians diet, based on data from the National Nutritional Survey –ENSIN–. Furthermore, to determine sodium amount intake from foods. Methods: data obtained by 24 hours recall (R24h) from 39 413 apparently healthy, non-pregnant population between 2-64 y old population were analyzed. Food groups source of sodium and sodium were determined. Results: 1 274 food were reported by R24h. 95 foods contributed with 72% of total sodium from foods and were divided into 12 groups. The mayor sodium source in the diet was bakery products (30.5%). Average and median sodium intake without salt addition were: 816.4 ± 474.1 and 721.0 mg/d variable (RQ = 476.0 to 1051.0)mg/d, respectively. Sodium intake from food was higher in men (784.0 mg/d; RQ = 511.0 to 1156.0) than in females (665.0 mg/d; RQ = 448.0 to 953.0); p < 0.001. Conclusion: the present study identified the main sources of sodium in Colombians diet. Based on this analysis it is important to prioritize strategies in some groups, especially bakery products. It is also necessary to consider geographical area to implement a relevant strategy.RESUMEN: La ingesta elevada de sodio es un factor de riesgo independiente para el desarrollo de enfermedades cardiovasculares –ECV–. Por este motivo, a nivel global se promueve la implementación de la “reducción de la ingesta de sal/sodio como estrategia para la reducción de las ECV”. Para tal fin es importante identificar las fuentes de sodio en la dieta, lo cual hasta la fecha solo se ha realizado, fundamentalmente, en países desarrollados. Objetivos: identificar los alimentos que más sodio aportan a la dieta de los colombianos, basados en los datos de la Encuesta Nacional de la Situación Nutricional –ENSIN– de Colombia. Además, se pretende determinar el nivel de ingesta de sodio proveniente de alimentos en el país. Métodos: se analizaron datos de 39.413 individuos aparentemente sanos, no gestantes, entre los 2 y los 64 años de edad, obtenidos mediante R24h en la ENSIN. Se determinaron los grupos de alimentos que suponen una fuente de sodio, así como el sodio ingerido a partir de dichos alimentos. Resultados: se reportaron 1.274 alimentos y la agrupación de alimentos se realizó con un total de 95, los cuales aportaron un 72% del sodio total proveniente de los alimentos. Estos últimos se dividieron en 12 grupos. Dentro de estos, el de mayor aporte de sodio a la dieta fue el de productos de panadería (30,5%). El promedio de ingesta de sodio por persona proveniente del total de alimentos, sin adición de sal, fue 816,4 ± 474,1 mg/d. La mediana de la misma variable a nivel nacional fue de 721,0 mg/d (RQ = 476,0-1051,0). La ingesta fue mayor en hombres (784,0 mg/d; RQ = 511,0-1156,0) que en mujeres (665,0 mg/d; RQ = 448,0-953,0); p < 0,001. Conclusión: el presente trabajo identificó las principales fuentes de sodio en la dieta de los colombianos y sugiere la conveniencia de priorizar estrategias para la disminución del contenido de sodio en estos grupos, en especial el grupo de productos de panadería. Igualmente, es necesario tener en cuenta la pertinencia de las estrategias según zona geográfica a la cual estén destinadas.application/pdfspaArán EdicionesEspañahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2SodioSodiumDietaDietFuentesSourcesEncuestaSurveyEnfermedad cardiovascularCardiovascular diseaseAlimentos fuentes de sodio: análisis basado en una encuesta nacional en ColombiaArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionNutr. Hosp.23455233832Nutrición HospitalariaPublicationORIGINALGaitanDiego_2015_AlimentosFuenteSodio.pdfGaitanDiego_2015_AlimentosFuenteSodio.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf395959https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/0ad032a8-b4c0-4185-8746-c6dbbf04c87b/download89ad383a2029e9941a57c91ecfe119f7MD51trueAnonymousREADLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/e7047454-d347-4395-bd83-66e5622a1f9e/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52falseAnonymousREADTEXTGaitanDiego_2015_AlimentosFuenteSodio.pdf.txtGaitanDiego_2015_AlimentosFuenteSodio.pdf.txtExtracted texttext/plain35469https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/bfdc3c7b-feea-4f3d-9da1-f2a2ebe17f5c/download46c33a794eab8140e19fec109d8326cdMD53falseAnonymousREADTHUMBNAILGaitanDiego_2015_AlimentosFuenteSodio.pdf.jpgGaitanDiego_2015_AlimentosFuenteSodio.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg15503https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/3a270476-39c0-4730-a22e-491914bc8fd4/downloadc9c01060ccfcfff79f5b7bf325abc4ddMD54falseAnonymousREAD10495/11919oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/119192025-03-27 00:56:32.881https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/open.accesshttps://bibliotecadigital.udea.edu.coRepositorio Institucional de la Universidad de Antioquiaaplicacionbibliotecadigitalbiblioteca@udea.edu.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 |
