Cultura alimentaria en el municipio de Acandí

ABSTRACT:Food tradition and heritage in Acandí is in the contex of the Atlantic Coast culture of Afrocolombian comunities. Food culture in the region had a main influence from Bolívar and Córdoba populations. Acandí food culture is described in this research by the daily staples, special meals in ho...

Full description

Autores:
Marín Marín, Germán Ariel
Álvarez Uribe, Martha Cecilia
Rosique Gracia, Javier
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2004
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/2463
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/2463
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Palabra clave:
Seguridad alimentaria
Cultura alimentaria
Acandí (Chocó)
Afrocolombianos
Antropología de la alimentación
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Apropiación social del conocimiento
Rights
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description ABSTRACT:Food tradition and heritage in Acandí is in the contex of the Atlantic Coast culture of Afrocolombian comunities. Food culture in the region had a main influence from Bolívar and Córdoba populations. Acandí food culture is described in this research by the daily staples, special meals in hollydays, production, access, interchange, gift and means of conservation of foods. Ethnografic data helped to anlyse food security determinants and also helped to understand collective memory processess in food culture in the Colombian population settled in the Darien-Caribe Coast.
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Ethnografic data helped to anlyse food security determinants and also helped to understand collective memory processess in food culture in the Colombian population settled in the Darien-Caribe Coast.RESUMEN: La tradición alimentaria en el municipio de Acandí, se inscribe en el contexto de la cultura alimentaria costeña de comunidades negras, evidencia una cierta influencia de la cocina de Bolívar y Córdoba. La cultura alimentaria acandilera se describe en este artículo por el patrón alimentario cotidiano, las preparaciones en momentos festivos, las formas de acceso, producción, intercambio, regalo y conservación de los alimentos. La exploración etnográfica realizada ha proporcionado claves para interpretar las condiciones de seguridad alimentaria y nutricional y además ha dibujado una imagen sobre los procesos que impulsan la memoria colectiva de la alimentación en esta zona del Darién, Caribe colombiano.COL0009206COL000040721application/pdfspaUniversidad de Antioquia, Facultad de Ciencias Sociales y Humanas, Departamento de AntropologíaMedellín, Colombiahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Seguridad alimentariaCultura alimentariaAcandí (Chocó)AfrocolombianosAntropología de la alimentaciónDiálogo de saberesApropiación social del conocimientoCultura alimentaria en el municipio de AcandíArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion72355118Boletín de AntropologíaPublicationORIGINALMarinGerman_2004_Cultura_Alimentaria_Acandi.pdfMarinGerman_2004_Cultura_Alimentaria_Acandi.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf381422https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstreams/e9b94051-6cbe-4742-ae00-d4f812f74ce3/download781483dfe965de8d9aef929be0c65dd5MD51trueAnonymousREADCC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; 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