Evaluación de pretratamientos químicos para la hidrólisis enzimática de residuos lignocelulósicos de yuca (Manihot esculenta Crantz)

ABSTRACT: The effect of different chemical pretreatment with sulfuric acid (H2SO4), sodium hydroxide (NaOH) and hydrogen peroxide (H2O2) were evaluated by quantifying total reducing sugars produced during enzymatic hydrolysis step of lignocellulosic residues cassava (Manihot esculenta Crantz) and li...

Full description

Autores:
Niño López, Lilibeth Caridad
Acosta Cárdenas, Alejandro
Gelves Zambrano, Germán Ricardo
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2013
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/5461
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/5461
Palabra clave:
Pretratamientos químicos
Hidrólisis enzimática
Yuca: Manihot esculenta, Crantz;
Rights
openAccess
License
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
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description ABSTRACT: The effect of different chemical pretreatment with sulfuric acid (H2SO4), sodium hydroxide (NaOH) and hydrogen peroxide (H2O2) were evaluated by quantifying total reducing sugars produced during enzymatic hydrolysis step of lignocellulosic residues cassava (Manihot esculenta Crantz) and lignin removal percentage after pretreatment. The amount of waste used (1 to 5%) (w/v) in different particle sizes (1.18 and 0.6 mm) were pretreated separately (leaves and stems) with H2SO4, NaOH and H2O2 at varying concentrations (1 and 5%) (w/v). Plant residues were hydrolyzed with enzyme Accellerase 1500 with 50 ° C, pH 5 and 140 rpm. NaOH pretreatment enables higher total reducing sugars released during enzymatic hydrolysis (3.7 g/L) followed by leave pretreatments using H2SO4 (2.11 g/L) and H2O2 (1.54 g/L). Sugar concentrations were lower in stem pretreatments.
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Plant residues were hydrolyzed with enzyme Accellerase 1500 with 50 ° C, pH 5 and 140 rpm. NaOH pretreatment enables higher total reducing sugars released during enzymatic hydrolysis (3.7 g/L) followed by leave pretreatments using H2SO4 (2.11 g/L) and H2O2 (1.54 g/L). Sugar concentrations were lower in stem pretreatments.RESUMEN: El efecto de diferentes pretratamientos químicos con ácido sulfúrico (H2SO4), hidróxido de sodio (NaOH) y peróxido de hidrogeno (H2O2), fueron evaluados mediante la cuantificación de azucares reductores totales producidos durante la etapa de hidrólisis enzimática de los residuos lignocelulósicos de yuca (Manihot esculenta Crantz) y el porcentaje (%) de remoción de lignina después del pretratamiento. La cantidad de residuos utilizados (1 y 5%) (w/v) a diferentes tamaños de partícula (1,18 y 0,6mm) fueron pretratados por separado (hojas y tallos) con H2SO4, NaOH y H2O2 a diferentes concentraciones (1 y 5%) (w/v). Los residuos vegetales fueron hidrolizados con la enzima accellerase 1500 a 50°C, pH 5 y 140 rpm. El pretratamiento con NaOH permite la mayor liberación de azucares reductores totales durante la hidrólisis enzimática (3,7g/L) en hojas seguido del pretratamiento con H2SO4 (2,11g/L) y H2O2 (1,54g/L). En tallos las concentraciones de azúcares son menores.COL0066991application/pdfspaUniversidad de Antioquia, Facultad de IngenieríaGrupo de BiotransformaciónMedellín, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Pretratamientos químicosHidrólisis enzimáticaYuca: Manihot esculenta, Crantz;Evaluación de pretratamientos químicos para la hidrólisis enzimática de residuos lignocelulósicos de yuca (Manihot esculenta Crantz)Evaluation of chemical pretreatments for enzymatic hydrolysis of lignocellulosic residues cassava (Manihot esculenta Crantz)Rev. Fac. Ing. 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