Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.)
Currently, the variety of dry bean white Cargamanto, presents a deterioration of its color features in commonly used storage conditions, which in turn, reduces its quality and lowers its sale cost. Th is study identifi ed the eff ect packing conditions had on the color of the white Cargamanto dry be...
- Autores:
-
López Córdoba, Álex Fernando
Trujillo Navarro, Yanine Yubisay
Penagos Vélez, Lucas
- Tipo de recurso:
- Fecha de publicación:
- 2010
- Institución:
- Universidad de San Buenaventura
- Repositorio:
- Repositorio USB
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.usb.edu.co:10819/5090
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10819/5090
- Palabra clave:
- Color
Croma
Empaque
Espacio CIEL*a*b*
Espectrofotómetro de esfera
Almacenamiento de leguminosas
Frijol, phaseolus vulgaris L.
- Rights
- License
- Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
id |
SANBUENAV2_dafbd622c332e62eb90ef25c76664e6b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.usb.edu.co:10819/5090 |
network_acronym_str |
SANBUENAV2 |
network_name_str |
Repositorio USB |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) |
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv |
The effect of packaging conditions and storage time on the color of the white cargamanto dry bean grain (Phaseolus vulgaris L.) |
title |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) |
spellingShingle |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) Color Croma Empaque Espacio CIEL*a*b* Espectrofotómetro de esfera Almacenamiento de leguminosas Frijol, phaseolus vulgaris L. |
title_short |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) |
title_full |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) |
title_fullStr |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) |
title_full_unstemmed |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) |
title_sort |
Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.) |
dc.creator.fl_str_mv |
López Córdoba, Álex Fernando Trujillo Navarro, Yanine Yubisay Penagos Vélez, Lucas |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
López Córdoba, Álex Fernando Trujillo Navarro, Yanine Yubisay Penagos Vélez, Lucas |
dc.subject.spa.fl_str_mv |
Color Croma Empaque Espacio CIEL*a*b* Espectrofotómetro de esfera |
topic |
Color Croma Empaque Espacio CIEL*a*b* Espectrofotómetro de esfera Almacenamiento de leguminosas Frijol, phaseolus vulgaris L. |
dc.subject.lemb.spa.fl_str_mv |
Almacenamiento de leguminosas Frijol, phaseolus vulgaris L. |
description |
Currently, the variety of dry bean white Cargamanto, presents a deterioration of its color features in commonly used storage conditions, which in turn, reduces its quality and lowers its sale cost. Th is study identifi ed the eff ect packing conditions had on the color of the white Cargamanto dry bean grain (P. vulgaris L.); and evaluated the over the time impact of the treatments applied (packaged with light and oxygen, packaged without light and with oxygen, packaged without light and oxygen, and packaged with light and without oxygen) on the behavior of the CIEL *a*b* coordinates and in turn, on the attributes derived chroma (c) and tone (h), was evaluated over time. |
publishDate |
2010 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2010-01 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2017-11-20T01:49:42Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2017-11-20T01:49:42Z |
dc.date.submitted.none.fl_str_mv |
2017-11-15 |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Artículo de revista |
dc.type.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.spa.spa.fl_str_mv |
Artículo |
dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.hasVersion.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/published |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
1794-192X 2256-3202 (en línea) |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10819/5090 |
identifier_str_mv |
1794-192X 2256-3202 (en línea) |
url |
http://hdl.handle.net/10819/5090 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.ispartofseries.none.fl_str_mv |
Revista Científica Guillermo de Ockham;Vol. 8, No. 1 Enero-Junio de 2010 |
dc.rights.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.rights.cc.spa.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ |
rights_invalid_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.format.spa.fl_str_mv |
pdf |
dc.format.extent.spa.fl_str_mv |
73 - 82 páginas |
dc.format.medium.spa.fl_str_mv |
Recurso en linea |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad de San Buenaventura |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Documento USB |
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv |
Documentos USB |
dc.publisher.sede.spa.fl_str_mv |
Cali |
dc.source.spa.fl_str_mv |
Revista Científica Guillermo de Ockham |
institution |
Universidad de San Buenaventura |
dc.source.bibliographicCitation.spa.fl_str_mv |
– BRENES, C; POZO-INSFRAN, D y TALCOTT, S. (2005). Stability of copigmented anthocyanins and ascorbic acid in a grape juice model system. J. Agric. Food Chem., 45, 3395-3400 – BUESO, F.J.; ROSAS, J.C.; TALEON, V.M. (2005) Estabilidad del color del grano de fríjol rojo centroamericano durante almacenamiento. Tegucigalpa, Honduras: Universidad de Zamorano. – CIE (1976). Official recommendations on uniform colour spaces. Color diff erence equations and metric colour terms, suppl. No. 2. Paris: CIE Publications No. 15 Colorimetry. Commission internationals de L’eclairage. – CHEFTEL, J.; CHEFTEL, H.; BESANCON, P. (1983). Introducción a la bioquímica y tecnología de los alimentos. 2 ed. Trad. Francisco Lopez Capont. Zaragoza, Espana: Edit. Acribia. 404 p. – CHOUNG, C. (2003). Anthocyanins profi les of korean kidneys beans (Phaseolus vulgaris L.). Journal Agriculture of Food Chemistry 24:740-743 – DECAGON (2001). Aqualab para medidores de actividad de agua. Serie 3 y 3T. – GARZON, G. (2001). Th e stability of pelargonidin- based anthocyanins at varying water activity. Journal of Food Chemistry 75:185-196. – GIRALDO (2002). Manual de manejo poscosecha de fríjol seco FAO. – MAESTRE, J. (1997). Elaboration of pomegranate jellies. Consejería de Medio Ambiente, Agricultura y Agua de la Región de Murcia, Plaza. Juan XXIII n/s, 30008 Murcia, Espana. CIHEAM 219 p. – MARTINEZ, L.; BERNSTEN, R. y ZAMORA, M. (2004). Estrategias de mercado para el fríjol centroamericano. Agronomía mesoamericana 15(2):121-130. – MCGUIRE, G. R. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12):1254-1255. – MELGAR, H. (2004). Desarrollo de una escala colorimétrica digital de triple estímulo para grano de fríjol rojo centroamericano. Proyecto especial de graduacion del Programa de Ingenieria en Agroindustria. Zamorano, Honduras. 23 p. – MORENO, Yolanda S. (2004). Composición de antocianinas en variedades de fríjol negro (Phaseolus vulgaris L.) cultivadas en México. Agrociencia. 39:385-394. – SALINAS, M. (2005). Stability of anthocyanins of blue maize (Zea mays L.) after nixtamalization of seperated pericarp-germ tip cap and endosperm fractions. Journal of Cereal Science 12:1–6. – SANKAT, C. (2000). Light mediated red colour degradation of the pomerac (Syzygium malaccense) in refrigerated storage. Journal of Postharvest Biology and Technology 18:253-257. – SHIN, C. (2002). Eff ects of pH, sulfur dioxide, storage time, and temperatura on the color and stability of red muscadine grape wine. AJEV 35(1):35-39. – TALCOTT S; LEE J, (2002). Ellagic acid and fl avonoid antioxidant content of muscadine wine and juice. J. Agric. Food Chem. 50, 3186-3192. – VELASQUEZ, J.; Giraldom P. (2004). Boletín: Posibilidades competitivas de productos prioritarios de Antioquia frente a los acuerdos de integración y nuevos acuerdos comerciales. Medellin, Colombia: Secretaria de Productividad y Competitividad, Departamento de Planeacion; Gobernacion de Antioquia. |
dc.source.instname.spa.fl_str_mv |
Universidad de San Buenaventura - Cali |
dc.source.other.spa.fl_str_mv |
Cali, Hemeroteca 3er. piso |
dc.source.reponame.spa.fl_str_mv |
Biblioteca Digital Universidad de San Buenaventura |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/cacda79a-fbaf-49f9-9cf5-ab58221570bd/download https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/f062059f-f4ed-4d16-8fc8-460223f38cd0/download https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/dfd62129-e434-4c35-9ec1-2decb5e11d70/download https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/1e00d9ae-0d39-4861-8562-1a0042e4da4d/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
0c7b7184e7583ec671a5d9e43f0939c0 9591799cf0978f089feeb20e85adf26c ba05b5846da679bd01083f4958d24511 7fc548ea31822b778d83f29713233ab0 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional Universidad de San Buenaventura Colombia |
repository.mail.fl_str_mv |
bdigital@metabiblioteca.com |
_version_ |
1837099202330492928 |
spelling |
Comunidad Científica y AcadémicaLópez Córdoba, Álex Fernando2daa2f67-9b9c-42c1-bcfb-6696cdd85224-1Trujillo Navarro, Yanine Yubisay7cfe4905-71d3-48ed-a76d-277026bd497b-1Penagos Vélez, Lucasac850788-47e9-4145-948c-d3b97f528975-12017-11-20T01:49:42Z2017-11-20T01:49:42Z2010-012017-11-15Currently, the variety of dry bean white Cargamanto, presents a deterioration of its color features in commonly used storage conditions, which in turn, reduces its quality and lowers its sale cost. Th is study identifi ed the eff ect packing conditions had on the color of the white Cargamanto dry bean grain (P. vulgaris L.); and evaluated the over the time impact of the treatments applied (packaged with light and oxygen, packaged without light and with oxygen, packaged without light and oxygen, and packaged with light and without oxygen) on the behavior of the CIEL *a*b* coordinates and in turn, on the attributes derived chroma (c) and tone (h), was evaluated over time.Actualmente la variedad de fríjol seco Cargamanto blanco, en condiciones de almacenamiento comúnmente utilizadas, presenta deterioro de su color, lo que disminuye a su vez su calidad y genera como consecuencia la reducción del costo de venta. Este estudio determinó el efecto de las condiciones de empacado en el color del grano de fríjol seco Cargamanto blanco (P. vulgaris L.); se evaluó en el tiempo la incidencia de los tratamientos aplicados (empacado en presencia de luminosidad y oxígeno, empacado en ausencia de luminosidad y presencia de oxígeno, empacado en ausencia de luminosidad y oxígeno y empacado en presencia de luminosidad y ausencia de oxígeno) en el comportamiento de las coordenadas CIEL*a*b* y a su vez en los atributos derivados croma (c) y tono (h).Universidad de San Buenaventura - Calipdf73 - 82 páginasRecurso en lineaapplication/pdf1794-192X2256-3202 (en línea)http://hdl.handle.net/10819/5090spaUniversidad de San BuenaventuraDocumento USBDocumentos USBCaliRevista Científica Guillermo de Ockham;Vol. 8, No. 1 Enero-Junio de 2010Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 ColombiaPor medio de este formato manifiesto mi voluntad de AUTORIZAR a la Universidad de San Buenaventura, Sede Bogotá, Seccionales Medellín, Cali y Cartagena, la difusión en texto completo de manera gratuita y por tiempo indefinido en la Biblioteca Digital Universidad de San Buenaventura, el documento académico-investigativo objeto de la presente autorización, con fines estrictamente educativos, científicos y culturales, en los términos establecidos en la Ley 23 de 1982, Ley 44 de 1993, Decisión Andina 351 de 1993, Decreto 460 de 1995 y demás normas generales sobre derechos de autor. Como autor manifiesto que el presente documento académico-investigativo es original y se realiza sin violar o usurpar derechos de autor de terceros, por lo tanto, la obra es de mi exclusiva autora y poseo la titularidad sobre la misma. La Universidad de San Buenaventura no será responsable de ninguna utilización indebida del documento por parte de terceros y será exclusivamente mi responsabilidad atender personalmente cualquier reclamación que pueda presentarse a la Universidad. Autorizo a la Biblioteca Digital de la Universidad de San Buenaventura convertir el documento al formato que el repositorio lo requiera (impreso, digital, electrónico o cualquier otro conocido o por conocer) o con fines de preservación digital. Esta autorización no implica renuncia a la facultad que tengo de publicar posteriormente la obra, en forma total o parcial, por lo cual podrá, dando aviso por escrito con no menos de un mes de antelación, solicitar que el documento deje de estar disponible para el público en la Biblioteca Digital de la Universidad de San Buenaventura, así mismo, cuando se requiera por razones legales y/o reglas del editor de una revista.http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista Científica Guillermo de Ockham– BRENES, C; POZO-INSFRAN, D y TALCOTT, S. (2005). Stability of copigmented anthocyanins and ascorbic acid in a grape juice model system. J. Agric. Food Chem., 45, 3395-3400 – BUESO, F.J.; ROSAS, J.C.; TALEON, V.M. (2005) Estabilidad del color del grano de fríjol rojo centroamericano durante almacenamiento. Tegucigalpa, Honduras: Universidad de Zamorano. – CIE (1976). Official recommendations on uniform colour spaces. Color diff erence equations and metric colour terms, suppl. No. 2. Paris: CIE Publications No. 15 Colorimetry. Commission internationals de L’eclairage. – CHEFTEL, J.; CHEFTEL, H.; BESANCON, P. (1983). Introducción a la bioquímica y tecnología de los alimentos. 2 ed. Trad. Francisco Lopez Capont. Zaragoza, Espana: Edit. Acribia. 404 p. – CHOUNG, C. (2003). Anthocyanins profi les of korean kidneys beans (Phaseolus vulgaris L.). Journal Agriculture of Food Chemistry 24:740-743 – DECAGON (2001). Aqualab para medidores de actividad de agua. Serie 3 y 3T. – GARZON, G. (2001). Th e stability of pelargonidin- based anthocyanins at varying water activity. Journal of Food Chemistry 75:185-196. – GIRALDO (2002). Manual de manejo poscosecha de fríjol seco FAO. – MAESTRE, J. (1997). Elaboration of pomegranate jellies. Consejería de Medio Ambiente, Agricultura y Agua de la Región de Murcia, Plaza. Juan XXIII n/s, 30008 Murcia, Espana. CIHEAM 219 p. – MARTINEZ, L.; BERNSTEN, R. y ZAMORA, M. (2004). Estrategias de mercado para el fríjol centroamericano. Agronomía mesoamericana 15(2):121-130. – MCGUIRE, G. R. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12):1254-1255. – MELGAR, H. (2004). Desarrollo de una escala colorimétrica digital de triple estímulo para grano de fríjol rojo centroamericano. Proyecto especial de graduacion del Programa de Ingenieria en Agroindustria. Zamorano, Honduras. 23 p. – MORENO, Yolanda S. (2004). Composición de antocianinas en variedades de fríjol negro (Phaseolus vulgaris L.) cultivadas en México. Agrociencia. 39:385-394. – SALINAS, M. (2005). Stability of anthocyanins of blue maize (Zea mays L.) after nixtamalization of seperated pericarp-germ tip cap and endosperm fractions. Journal of Cereal Science 12:1–6. – SANKAT, C. (2000). Light mediated red colour degradation of the pomerac (Syzygium malaccense) in refrigerated storage. Journal of Postharvest Biology and Technology 18:253-257. – SHIN, C. (2002). Eff ects of pH, sulfur dioxide, storage time, and temperatura on the color and stability of red muscadine grape wine. AJEV 35(1):35-39. – TALCOTT S; LEE J, (2002). Ellagic acid and fl avonoid antioxidant content of muscadine wine and juice. J. Agric. Food Chem. 50, 3186-3192. – VELASQUEZ, J.; Giraldom P. (2004). Boletín: Posibilidades competitivas de productos prioritarios de Antioquia frente a los acuerdos de integración y nuevos acuerdos comerciales. Medellin, Colombia: Secretaria de Productividad y Competitividad, Departamento de Planeacion; Gobernacion de Antioquia.Universidad de San Buenaventura - CaliCali, Hemeroteca 3er. pisoBiblioteca Digital Universidad de San BuenaventuraColorCromaEmpaqueEspacio CIEL*a*b*Espectrofotómetro de esferaAlmacenamiento de leguminosasFrijol, phaseolus vulgaris L.Efecto de las condiciones de empacado y el tiempo de almacenamiento en el color del grano de fríjol seco cargamanto blanco (Phaseolus vulgaris L.)The effect of packaging conditions and storage time on the color of the white cargamanto dry bean grain (Phaseolus vulgaris L.)Artículo de revistaArtículoinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1PublicationLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82071https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/cacda79a-fbaf-49f9-9cf5-ab58221570bd/download0c7b7184e7583ec671a5d9e43f0939c0MD52ORIGINAL555-1401-1-PB.pdf555-1401-1-PB.pdfapplication/pdf221818https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/f062059f-f4ed-4d16-8fc8-460223f38cd0/download9591799cf0978f089feeb20e85adf26cMD51TEXT555-1401-1-PB.pdf.txt555-1401-1-PB.pdf.txtExtracted texttext/plain28826https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/dfd62129-e434-4c35-9ec1-2decb5e11d70/downloadba05b5846da679bd01083f4958d24511MD53THUMBNAIL555-1401-1-PB.pdf.jpg555-1401-1-PB.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg13601https://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstreams/1e00d9ae-0d39-4861-8562-1a0042e4da4d/download7fc548ea31822b778d83f29713233ab0MD5410819/5090oai:bibliotecadigital.usb.edu.co:10819/50902023-04-12 16:47:23.56http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/https://bibliotecadigital.usb.edu.coRepositorio Institucional Universidad de San Buenaventura Colombiabdigital@metabiblioteca.comPGNlbnRlcj4KPGgzPkJJQkxJT1RFQ0EgRElHSVRBTCBVTklWRVJTSURBRCBERSBTQU4gQlVFTkFWRU5UVVJBIC0gQ09MT01CSUE8L2gzPgo8cD4KVMOpcm1pbm9zIGRlIGxhIGxpY2VuY2lhIGdlbmVyYWwgcGFyYSBwdWJsaWNhY2nDs24gZGUgb2JyYXMgZW4gZWwgcmVwb3NpdG9yaW8gaW5zdGl0dWNpb25hbDwvcD48L2NlbnRlcj4KPFAgQUxJR049Y2VudGVyPgpQb3IgbWVkaW8gZGUgZXN0ZSBmb3JtYXRvIG1hbmlmaWVzdG8gbWkgdm9sdW50YWQgZGUgQVVUT1JJWkFSIGEgbGEgVW5pdmVyc2lkYWQgZGUgU2FuIEJ1ZW5hdmVudHVyYSwgU2VkZSBCb2dvdMOhIHkgPEJSPlNlY2Npb25hbGVzIE1lZGVsbMOtbiwgQ2FsaSB5IENhcnRhZ2VuYSwgbGEgZGlmdXNpw7NuIGVuIHRleHRvIGNvbXBsZXRvIGRlIG1hbmVyYSBncmF0dWl0YSB5IHBvciB0aWVtcG8gaW5kZWZpbmlkbyBlbiBsYTxCUj4gQmlibGlvdGVjYSBEaWdpdGFsIFVuaXZlcnNpZGFkIGRlIFNhbiBCdWVuYXZlbnR1cmEsIGVsIGRvY3VtZW50byBhY2Fkw6ltaWNvIC0gaW52ZXN0aWdhdGl2byBvYmpldG8gZGUgbGEgcHJlc2VudGUgPEJSPmF1dG9yaXphY2nDs24sIGNvbiBmaW5lcyBlc3RyaWN0YW1lbnRlIGVkdWNhdGl2b3MsIGNpZW50w63CrWZpY29zIHkgY3VsdHVyYWxlcywgZW4gbG9zIHTDqXJtaW5vcyBlc3RhYmxlY2lkb3MgZW4gbGEgTGV5IDIzIGRlIDxCUj4gMTk4MiwgTGV5IDQ0IGRlIDE5OTMsIERlY2lzacOzbiBBbmRpbmEgMzUxIGRlIDE5OTMsIERlY3JldG8gNDYwIGRlIDE5OTUgeSBkZW3DoXMgbm9ybWFzIGdlbmVyYWxlcyBzb2JyZSBkZXJlY2hvczxCUj4gZGUgYXV0b3IuIDxCUj4gCiAKQ29tbyBhdXRvciBtYW5pZmllc3RvIHF1ZSBlbCBwcmVzZW50ZSBkb2N1bWVudG8gYWNhZMOpbWljbyAtIGludmVzdGlnYXRpdm8gZXMgb3JpZ2luYWwgeSBzZSByZWFsaXrDsyBzaW4gdmlvbGFyIG8gPEJSPiB1c3VycGFyIGRlcmVjaG9zIGRlIGF1dG9yIGRlIHRlcmNlcm9zLCBwb3IgbG8gdGFudG8sIGxhIG9icmEgZXMgZGUgbWkgZXhjbHVzaXZhIGF1dG9yw63CrWEgeSBwb3NlbyBsYSB0aXR1bGFyaWRhZCA8QlI+IHNvYnJlIGxhIG1pc21hLiBMYSBVbml2ZXJzaWRhZCBkZSBTYW4gQnVlbmF2ZW50dXJhIG5vIHNlcsOhIHJlc3BvbnNhYmxlIGRlIG5pbmd1bmEgdXRpbGl6YWNpw7NuIGluZGViaWRhIGRlbCBkb2N1bWVudG8gPEJSPnBvciBwYXJ0ZSBkZSB0ZXJjZXJvcyB5IHNlcsOhIGV4Y2x1c2l2YW1lbnRlIG1pIHJlc3BvbnNhYmlsaWRhZCBhdGVuZGVyIHBlcnNvbmFsbWVudGUgY3VhbHF1aWVyIHJlY2xhbWFjacOzbiBxdWUgcHVlZGE8QlI+IHByZXNlbnRhcnNlIGEgbGEgVW5pdmVyc2lkYWQuIDxCUj4KIApBdXRvcml6byBhIGxhIEJpYmxpb3RlY2EgRGlnaXRhbCBkZSBsYSBVbml2ZXJzaWRhZCBkZSBTYW4gQnVlbmF2ZW50dXJhIGNvbnZlcnRpciBlbCBkb2N1bWVudG8gYWwgZm9ybWF0byBxdWUgZWwgPEJSPnJlcG9zaXRvcmlvIGxvIHJlcXVpZXJhIChpbXByZXNvLCBkaWdpdGFsLCBlbGVjdHLDs25pY28gbyBjdWFscXVpZXIgb3RybyBjb25vY2lkbyBvIHBvciBjb25vY2VyKSBvIGNvbiBmaW5lcyBkZTxCUj4gcHJlc2VydmFjacOzbiBkaWdpdGFsLiA8QlI+CiAKRXN0YSBhdXRvcml6YWNpw7NuIG5vIGltcGxpY2EgcmVudW5jaWEgYSBsYSBmYWN1bHRhZCBxdWUgdGVuZ28gZGUgcHVibGljYXIgcG9zdGVyaW9ybWVudGUgbGEgb2JyYSwgZW4gZm9ybWEgdG90YWwgbyA8QlI+cGFyY2lhbCwgcG9yIGxvIGN1YWwgcG9kcsOpLCBkYW5kbyBhdmlzbyBwb3IgZXNjcml0byBjb24gbm8gbWVub3MgZGUgdW4gbWVzIGRlIGFudGVsYWNpw7NuLCBzb2xpY2l0YXIgcXVlIGVsIDxCUj5kb2N1bWVudG8gZGVqZSBkZSBlc3RhciBkaXNwb25pYmxlIHBhcmEgZWwgcMO6YmxpY28gZW4gbGEgQmlibGlvdGVjYSBEaWdpdGFsIGRlIGxhIFVuaXZlcnNpZGFkIGRlIFNhbiBCdWVuYXZlbnR1cmEsIDxCUj4gYXPDrcKtIG1pc21vLCBjdWFuZG8gc2UgcmVxdWllcmEgcG9yIHJhem9uZXMgbGVnYWxlcyB5L28gcmVnbGFzIGRlbCBlZGl0b3IgZGUgdW5hIHJldmlzdGEuIDxCUj48L1A+Cg== |