Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
1 recurso en línea (páginas 314-321) : ilustraciones color.
- Autores:
- Tipo de recurso:
- article
- Fecha de publicación:
- 2018
- Institución:
- Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
- Repositorio:
- RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC
- Idioma:
- eng
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uptc.edu.co:001/2865
- Acceso en línea:
- http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865
- Palabra clave:
- Escarola: Cichorium endivia L.
Escarola - Cultivo
Agrosavia
Germination
Vigor
Plant growth regulator
Escarole
- Rights
- openAccess
- License
- Copyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
id |
REPOUPTC_3c854ebc4848b6058f57d967d916e3f1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.uptc.edu.co:001/2865 |
network_acronym_str |
REPOUPTC |
network_name_str |
RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC |
repository_id_str |
|
dc.title.none.fl_str_mv |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds Acido salicílico: efecto sobre la calidad fisiológica de semillas de Cichorium endivia L. |
title |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds |
spellingShingle |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds Fontana, Daniele Cristina Escarola: Cichorium endivia L. Escarola - Cultivo Agrosavia Germination Vigor Plant growth regulator Escarole |
title_short |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds |
title_full |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds |
title_fullStr |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds |
title_full_unstemmed |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds |
title_sort |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Fontana, Daniele Cristina Meira, Daniela Zanatta, Thais Pollon Werner, Carla Janaina Brezolin, Patricia Kulczynski, Stela Maris |
author |
Fontana, Daniele Cristina |
author_facet |
Fontana, Daniele Cristina Meira, Daniela Zanatta, Thais Pollon Werner, Carla Janaina Brezolin, Patricia Kulczynski, Stela Maris |
author_role |
author |
author2 |
Meira, Daniela Zanatta, Thais Pollon Werner, Carla Janaina Brezolin, Patricia Kulczynski, Stela Maris |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Escarola: Cichorium endivia L. Escarola - Cultivo Agrosavia Germination Vigor Plant growth regulator Escarole |
topic |
Escarola: Cichorium endivia L. Escarola - Cultivo Agrosavia Germination Vigor Plant growth regulator Escarole |
description |
1 recurso en línea (páginas 314-321) : ilustraciones color. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-06-06 2019-10-04T15:18:06Z 2019-10-04T15:18:06Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
Artículo de revista http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Text https://purl.org/redcol/resource_type/ART http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
Fontana, D. C. y otros. (2017). Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 11(2), 314-321. DOI: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2017v11i2.7353. http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865 2422-3719 http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865 10.17584/rcch.2017v11i2.7353 |
identifier_str_mv |
Fontana, D. C. y otros. (2017). Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 11(2), 314-321. DOI: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2017v11i2.7353. http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865 2422-3719 10.17584/rcch.2017v11i2.7353 |
url |
http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Brunes, A.P., L.W., Dias, I.D. Leitzke, A.S. Silva, and V.N. Soares, 2015. Tratamento de sementes de girassol com ácido salicílico. Encicl. Biosf. 11(21), 1847. Carvalho, P.R., N.B.M. Neto, and C.C. Custódio. 2007. Ácido salicílico em sementes de calêndula (Calendula officinalis L.) sob diferentes estresses. Rev. Bras. Sementes 29(1) 114-124. Doi: 10.1590/ S0101-31222007000100016 Costa, M.F., D.M. Moraes, and R.C.P. Moraes. 2000. Ácido salicílico: efeito na qualidade de sementes de soja. Rev. Bras. Sementes 22(1), 264-270. Doi: 10.17801/0101- 3122/rbs.v22n1p264-270 Cruz, C.D. 2013. Genes – a software package for analysis in experimental statistic and quantitative genetics. Acta Scient. Agron. 35(3), 271-276. Doi: 10.4025/actasciagron. v35i3.21251 Guo, B., Y. Liang, and Y. Zhue. 2009. Does salicylic acid regulate antioxidant defense system, cell death, cadmium uptake and partitioning to acquire cadmium tolerance in rice? J. Plant Physiol. 166, 20-31. Doi: 10.1016/j. jplph.2008.01.002 Kerbauy, G.B. 2008. Fisiologia vegetal. 2nd ed. Guanabara Koogan, Rio de Janeiro, Brazil. Klessig, D.F., C.A. Vlot, and D.A. Dempsey. 2009. Ácido salicílico, um hormônio multifacetado para combater a doença. Annu. Rev. Fitopatol. 47, 177-206. Maguire, J.D. 1962. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Sci. 2(1), 176-177. Doi: 10.2135/ cropsci1962.0011183X000200020033x Pacheco, A.C., C.C. Custódio, N.B. Machado Neto, P.R. Carvalho, D.N. Pereira, and J.G.E. Pacheco. 2007. Germinação de sementes de camomila (Chamomilla recutita (L.) Rauschert) e calêndula (Calendula officinalis L.) tratadas com ácido salicílico. Rev. Bras. Plantas Medicinais 9(1), 61-67. Pereira, M.F.S., S.B. Torres, P.C.F. Linhares, A.C.C. Paiva, A.E.S. Paz, and A.H. Dantas. 2011. Qualidade fisiológica de sementes de coentro [Coriandrum sativum (L.)]. Rev. Bras. Plantas Medicinais 13, 518-522. Doi: 10.1590/S1516-05722011000500002 Raskin, I. 1992. Role of salicylic acid in plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 43, 439-463. Doi: 10.1146/annurev.pp.43.060192.002255 Shi, Q. and Z. Zhu. 2008. Efeitos do ácido salicílico exógeno sobre a toxicidade do manganês, elemento contens e sistema antioxidado no pepino. Environ. Exp. Bot. 63, 317-326. Doi: 10.1016/j.envexpbot.2007.11.003 Silveira, M.A.M., D.M. Moraes, and N.F. Lopes. 2000. Germinação e vigor de sementes de arroz (Oryza sativa L.) tratadas com ácido salicílico. Rev. Bras. Sementes 22(2), 145-52. Doi: 10.17801/0101-3122/rbs. v22n2p145-152 Tavares, L.C., C.A. Cassyo, A.P. Brunes, S. Oliveira, and F.A. Villela, 2014. Treatment of rice seeds with salicylic acid: seed physiological quality and yield. J. Seed Sci. 36(3), 352-356. Doi: 10.1590/2317-1545v36n3636 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas;Volumen 11, número 2 (Julio-Diciembre 2017) |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Copyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia |
dc.source.none.fl_str_mv |
https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/7353/pdf reponame:RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC instname:Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia instacron:Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia |
instname_str |
Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia |
instacron_str |
Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia |
institution |
Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia |
reponame_str |
RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC |
collection |
RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC |
_version_ |
1841545972746813440 |
spelling |
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seedsAcido salicílico: efecto sobre la calidad fisiológica de semillas de Cichorium endivia L.Fontana, Daniele CristinaMeira, DanielaZanatta, Thais PollonWerner, Carla JanainaBrezolin, PatriciaKulczynski, Stela MarisEscarola: Cichorium endivia L.Escarola - CultivoAgrosaviaGerminationVigorPlant growth regulatorEscarole1 recurso en línea (páginas 314-321) : ilustraciones color.Salicylic acid (SA) is known to be involved in a series of physiological processes in the improvement of seed germination and vigor. The aim of this study was to evaluate the effect of SA concentrations on the physiological quality of escarole (Cichorium endivia L.) seeds, Escarola Lisa® cultivar. Escarole seeds were soaked for 24 h at concentrations 0, 0.05, 0.1, 0.15, and 0.2 mM of a similar to salicylic acid (Bion®) and afterwards submitted to germination and vigor tests (laboratory and greenhouse). The tested seed lots differed in their physiological quality. The use of salicylic acid does not present profits for the physiological quality of escarole seeds. However, it is suggested that new studies be carried out by testing this product under stress conditions or applied in stages after seed germination.El ácido salicílico (AS) es conocido por estar involucrado en una serie de procesos fisiológicos que mejoran las características de germinación y vigor. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de concentraciones de AS sobre la calidad fisiológica de semillas de escarola (Cichorium endivia L.) cv. Escarola Lisa. Las semillas de escarola fueron embebidas durante 24 horas en concentraciones 0; 0,05; 0,1; 0,15 y 0,2 mM de Bion® (análogo al ácido salicílico) y después sometidas a pruebas de germinación y vigor (laboratorio e invernadero). Los lotes de semillas evaluadas diferían en cuanto a su calidad fisiológica. El uso de ácido salicílico no presenta beneficios a la calidad fisiológica de semillas de escarola. Sin embargo, se sugiere que nuevos trabajos sean realizados probando este producto en condiciones de estrés o aplicado en estadios posteriores a la germinación de las semillas.Bibliografía: página 321.Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia2019-10-04T15:18:06Z2019-10-04T15:18:06Z2018-06-06Artículo de revistahttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85application/pdfapplication/pdfFontana, D. C. y otros. (2017). Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 11(2), 314-321. DOI: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2017v11i2.7353. http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/28652422-3719http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/286510.17584/rcch.2017v11i2.7353https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/7353/pdfreponame:RiUPTC: Repositorio Institucional UPTCinstname:Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombiainstacron:Universidad Pedagógica y Tecnológica de ColombiaengBrunes, A.P., L.W., Dias, I.D. Leitzke, A.S. Silva, and V.N. Soares, 2015. Tratamento de sementes de girassol com ácido salicílico. Encicl. Biosf. 11(21), 1847.Carvalho, P.R., N.B.M. Neto, and C.C. Custódio. 2007. Ácido salicílico em sementes de calêndula (Calendula officinalis L.) sob diferentes estresses. Rev. Bras. Sementes 29(1) 114-124. Doi: 10.1590/ S0101-31222007000100016Costa, M.F., D.M. Moraes, and R.C.P. Moraes. 2000. Ácido salicílico: efeito na qualidade de sementes de soja. Rev. Bras. Sementes 22(1), 264-270. Doi: 10.17801/0101- 3122/rbs.v22n1p264-270Cruz, C.D. 2013. Genes – a software package for analysis in experimental statistic and quantitative genetics. Acta Scient. Agron. 35(3), 271-276. Doi: 10.4025/actasciagron. v35i3.21251Guo, B., Y. Liang, and Y. Zhue. 2009. Does salicylic acid regulate antioxidant defense system, cell death, cadmium uptake and partitioning to acquire cadmium tolerance in rice? J. Plant Physiol. 166, 20-31. Doi: 10.1016/j. jplph.2008.01.002Kerbauy, G.B. 2008. Fisiologia vegetal. 2nd ed. Guanabara Koogan, Rio de Janeiro, Brazil.Klessig, D.F., C.A. Vlot, and D.A. Dempsey. 2009. Ácido salicílico, um hormônio multifacetado para combater a doença. Annu. Rev. Fitopatol. 47, 177-206.Maguire, J.D. 1962. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Sci. 2(1), 176-177. Doi: 10.2135/ cropsci1962.0011183X000200020033xPacheco, A.C., C.C. Custódio, N.B. Machado Neto, P.R. Carvalho, D.N. Pereira, and J.G.E. Pacheco. 2007. Germinação de sementes de camomila (Chamomilla recutita (L.) Rauschert) e calêndula (Calendula officinalis L.) tratadas com ácido salicílico. Rev. Bras. Plantas Medicinais 9(1), 61-67.Pereira, M.F.S., S.B. Torres, P.C.F. Linhares, A.C.C. Paiva, A.E.S. Paz, and A.H. Dantas. 2011. Qualidade fisiológica de sementes de coentro [Coriandrum sativum (L.)]. Rev. Bras. Plantas Medicinais 13, 518-522. Doi: 10.1590/S1516-05722011000500002Raskin, I. 1992. Role of salicylic acid in plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 43, 439-463. Doi: 10.1146/annurev.pp.43.060192.002255Shi, Q. and Z. Zhu. 2008. Efeitos do ácido salicílico exógeno sobre a toxicidade do manganês, elemento contens e sistema antioxidado no pepino. Environ. Exp. Bot. 63, 317-326. Doi: 10.1016/j.envexpbot.2007.11.003Silveira, M.A.M., D.M. Moraes, and N.F. Lopes. 2000. Germinação e vigor de sementes de arroz (Oryza sativa L.) tratadas com ácido salicílico. Rev. Bras. Sementes 22(2), 145-52. Doi: 10.17801/0101-3122/rbs. v22n2p145-152Tavares, L.C., C.A. Cassyo, A.P. Brunes, S. Oliveira, and F.A. Villela, 2014. Treatment of rice seeds with salicylic acid: seed physiological quality and yield. J. Seed Sci. 36(3), 352-356. Doi: 10.1590/2317-1545v36n3636Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas;Volumen 11, número 2 (Julio-Diciembre 2017)Copyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombiahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf22023-04-19T09:53:52Z |