Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments

Figuras, tablas

Autores:
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2023
Institución:
Universidad de Caldas
Repositorio:
Repositorio Institucional U. Caldas
Idioma:
eng
OAI Identifier:
oai:repositorio.ucaldas.edu.co:ucaldas/21861
Acceso en línea:
https://repositorio.ucaldas.edu.co/handle/ucaldas/21861
Palabra clave:
550 - Ciencias de la tierra
4. Ciencias Agrícolas
Ambiente
Calidad de la fruta
Citrus latifolia Tanaka
Ecofisiología
Fenología
Grados-día de desarrollo
Zonas ecológicas
Environment
Fruit quality
Ecophysiology
Growing degree-days
Ecological zones
Phenology
Agronomía
Rights
License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
id REPOUCALDA_8cdc167dbe223c4a07b731898b95ea98
oai_identifier_str oai:repositorio.ucaldas.edu.co:ucaldas/21861
network_acronym_str REPOUCALDA
network_name_str Repositorio Institucional U. Caldas
repository_id_str
dc.title.none.fl_str_mv Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
title Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
spellingShingle Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
550 - Ciencias de la tierra
4. Ciencias Agrícolas
Ambiente
Calidad de la fruta
Citrus latifolia Tanaka
Ecofisiología
Fenología
Grados-día de desarrollo
Zonas ecológicas
Environment
Fruit quality
Ecophysiology
Growing degree-days
Ecological zones
Phenology
Agronomía
title_short Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
title_full Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
title_fullStr Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
title_full_unstemmed Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
title_sort Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments
dc.contributor.none.fl_str_mv Hurtado Salazar, Alejandro
dc.subject.none.fl_str_mv 550 - Ciencias de la tierra
4. Ciencias Agrícolas
Ambiente
Calidad de la fruta
Citrus latifolia Tanaka
Ecofisiología
Fenología
Grados-día de desarrollo
Zonas ecológicas
Environment
Fruit quality
Ecophysiology
Growing degree-days
Ecological zones
Phenology
Agronomía
topic 550 - Ciencias de la tierra
4. Ciencias Agrícolas
Ambiente
Calidad de la fruta
Citrus latifolia Tanaka
Ecofisiología
Fenología
Grados-día de desarrollo
Zonas ecológicas
Environment
Fruit quality
Ecophysiology
Growing degree-days
Ecological zones
Phenology
Agronomía
description Figuras, tablas
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-11-14
2025-01-23T15:57:14Z
2025-01-23T15:57:14Z
dc.type.none.fl_str_mv Artículo de revista
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
Text
info:eu-repo/semantics/article
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.identifier.none.fl_str_mv 0120-0135
https://repositorio.ucaldas.edu.co/handle/ucaldas/21861
2256-2273
Universidad de Caldas
Repositorio Institucional Universidad de Caldas
repositorio.ucaldas.edu.co
identifier_str_mv 0120-0135
2256-2273
Universidad de Caldas
Repositorio Institucional Universidad de Caldas
repositorio.ucaldas.edu.co
url https://repositorio.ucaldas.edu.co/handle/ucaldas/21861
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv 3
40
Revista de Ciencias Agrícolas Universidad de Nariño
Agustí, M.; Zaragoza, S.; Bleiholder, H.; Buhr, L.; Hack, H.; Klose, R.; Staub R. (1995). Escala BBCH para la descripción de los estadios fenológicos del desarrollo de los agrios (Gén. Citrus). Levante Agrícola. (332): 189-199. http:// hdl.handle.net/20.500.11939/7875
Aregay, N.; Belew, D.; Zenebe, A.; Grima, A.; Haile, M.; Gebresamuel, G. (2021). Influences of rootstock and agro-climatic condition on physicochemical and bioactive compounds of Gunda Gundo orange (Citrus sinensis L. Osbeck) in Northern Ethiopia. Horticultural Plant Journal. 7(6): 509-519. https://doi. org/10.1016/j.hpj.2021.06.001
Arévalo, R.; Coronado, A.; Orduz-Rodríguez, J. (2017). Caracterización físico-química en poscosecha de diferentes materiales de lima ácida Tahití (Citrus latifolia Tanaka) para exportación. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 10(2): 241-251. https://doi. org/10.17584/rcch.2016v10i2.5749
Bahuguna, R.; Jagadish, K. (2015). Temperature regulation of plant phonological development. Environmental and Experimental Botany. 11: 83-90. https://doi. org/10.1016/j.envexpbot.2014.10.007
Balfagón, D.; Arbona, V.; Gómez-Cadenas, A. (2022). The future of citrus fruit: The impact of climate change on citriculture. Metode Science Studies Journal. (12): 123-129. https://doi. org/10.7203/metode.12.20319
Barry, G.; Caruso, M.; Gmitter, F. (2020). Commercial scion varieties. In: Talon, M.; Caruso, M.; Gmitter, F. The genus citrus. pp 83-104. United Kingdom: Woodhead Publishing. 521p. https:// doi.org/10.1016/B978-0-12-812163- 4.00005-X
Bettini-Tambur, B.; Azevedo, F.; CristofaniYaly, M.; Soares, M.; Martins, M.; Schinor, E. (2022). Degree days, phenology, and fruit quality of ‘Tahiti IAC-5’acid lime grafted onto different rootstocks in Pindorama-SP. Revista Brasileira de Fruticultura. 44(1): e–064. https://doi.org/10.1590/0100- 29452022064
Bhattacharya, A. (2022). Effect of LowTemperature Stress on Germination, Growth, and Phenology of Plants: A Review. In: Bhattacharya, A. Physiological Processes in Plants Under Low Temperature Stress. Singapore: Springer. 1-106. https:// doi.org/10.1007/978-981-16-9037-2_1
De Almeida, L.; Pereira, M.; Bastos, D.; Pimenta, S; da Silva Pinheiro, J.; Nietsche, S. (2021). Fruit quality of Tahiti acid lime and Sicilian lemon trees grown on different rootstocks and spacings in the semiarid region. Comunicata Scientiae. 12: e3257-e3257. https://doi.org/10.14295/ CS.v12.3257
De Castro, D.; de Souza, L.; da Silva, E.; Teodoro, A. (2014). Comparative evaluation of organic and conventional farming on chemical quality parameters and antioxidant activity in fruits. African Journal of Biotechnology. 13(18): 1883-1890. https://doi.org/10.5897/ AJB2014.13632
De Souza, M.; Ramos, M.; de Siqueira, D.; Costa, L.; Lhamas, A.; Mantovani, E.; Cecon, P.; Chamhum, S. (2005). Graus-dia e duração do subperíodo antese-colheita da lima ácida ‘Tahiti’ em condições de sequeiro e irrigada. Revista Brasileira de Agrometeorologia. 13(1): 35-43. http:// www.sbagro.org/files/biblioteca/1446. pdf
Duan, J.; Liu, Y. J.; Yang, J.; Tang, C.J.; Shi, Z.; H. (2020). Role of groundcover management in controlling soil erosion under extreme rainfall in citrus orchards of southern China. Journal of Hydrology. 582: 124290. https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2019.124290
Dutta, S.; Gurung, G.; Yadav, A.; Laha, R.; Mishra, V. (2022). Factors associated with citrus fruit abscission and management strategies developed so far: A review. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 51(4): 467-488. https://doi.org/ 10.1080/01140671.2022.2040545
Fischer, G.; Parra-Coronado, A.; BalagueraLópez, H. (2022). Altitude as a determinant of fruit quality with emphasis on the Andean tropics of Colombia. A review. Agronomía Colombiana. 40(2): 212-227. https://doi.org/10.15446/agron.colomb. v40n2.101854
García-Muñoz, M.; Henao-Rojas, J.; MorenoRodríguez, J.; Botina-Azain, B.; RomeroBarrera, Y. (2021). Effect of rootstock and environmental factors on fruit quality of Persian lime (Citrus latifolia Tanaka) grown in tropical regions. Journal of Food Composition and Analysis. 103: 104081. https://doi.org/10.1016/j. jfca.2021.104081
Goldschmidt, E.; Koch, K. (2017). Citrus. In: Goldschmidt, E. Photoassimilate distribution in plants and crops. pp. 797- 824. 1 ed. England: Taylor & Francis Group. 928p.
Gullo, G.; Dattola, A.; Vonella, V.; Zappia, R. (2020). Effects of two reflective materials on gas exchange, yield, and fruit quality of sweet orange tree Citrus sinensis (L.) Osb. European Journal of Agronomy. 118: 126071. https://doi.org/10.1016/j. eja.2020.126071
Harris, Z.; Pratt, J.; Bhakta, N.; Frawley, E.; Klein, L.; Kwasniewski, M.; Migicovsky, Z.; Miller, A. (2022). Temporal and environmental factors interact with rootstock genotype to shape leaf elemental composition in grafted grapevines. Plant Direct. 6(8): e440. https://doi. org/10.1002%2Fpld3.440
Hernández, A.; Mateus, C.; Orduz, J. (2015). Características climáticas y balance hídrico de la lima ácida Tahití (Citrus latifolia Tanaka) en cinco localidades productoras de Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 8(2): 217–229. https://doi.org/10.17584/ rcch.2014v8i2.3215
Hernández, D.; Mateus, D.; Orduz-Rodríguez, J. (2014). Características climáticas y balance hídrico de la lima ácida Tahití (Citrus latifolia Tanaka) en cinco localidades productoras de Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 8(2): 217-229. http://dx.doi. org/10.17584/rcch.2014v8i2.3215
Icontec - Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (1997a). Norma Técnica Colombiana NTC 4087. Frutas frescas. Lima Tahití. Especificaciones. NTC 4087. Bogotá: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. 13p.
Icontec - Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (1997b). Norma Técnica Colombiana NTC 4623. Productos de Frutas y Verduras. Determinacin de la acidez titulable. NTC 4087. Bogotá: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. 8p.
Icontec - Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (1999). Norma Técnica Colombiana NTC 3549. Refrescos de frutas. NTC 3549. Bogotá: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación.
Khan, M.; Al-Yahyai, R.; Al-Said, F. (2017). Introduction and overview of lime. In:Khan, M.; Nawaz, M.; Razi, M.; Al-Maskari, A.; AlSadi, A. The lime: botany, production and uses. pp. 1-11. Wallingford UK: CABI. 204p. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/ bs/10.1079/9781780647845.0001
Luro, F.; Garcia, C.; Costantino, G.; da Silva, A.; Paoli, M.; Ollitrault, P.; Tomi, F.; Micheli, F.; Gibernauc, M. (2020). Effect of environmental conditions on the yield of peel and composition of essential oils from citrus cultivated in Bahia (Brazil) and Corsica (France). Agronomy. 10(9): 1256. https://doi.org/10.3390/ agronomy10091256
Mademba-Sy, F.; Lemerre-Desprez, Z.; Lebegin, S. (2012). Use of Flying Dragon trifoliate orange as dwarfing rootstock for citrus under tropical climatic conditions. HortScience. 47(1): 11-17. https://doi. org/10.21273/HORTSCI.47.1.11
MADR - Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. (2021). Cadena de cítricos. Indicadores e instrumentos Segundo trimestre. https://sioc.minagricultura.gov. co/Citricos/Documentos/2021-06-30%20 Cifras%20Sectoriales.pdf
Maia, V.; Álvarez, J.; Oliveira, F.; Gomes, F.; Aspiazú, I.; Salles, B. (2015). Production seasonality of ‘Tahiti’ lime in three consecutive harvests under semiarid climatic conditions. Acta Horticulturae. 1065: 1861-1866. https://doi.org/10.17660/ ActaHortic.2015.1065.238
Milla, D.; Arizaleta, M.; Díaz, L. (2009). Crecimiento del limero ‘Tahití’ (Citrus latifolia Tan.) y desarrollo del fruto sobre cuatro portainjertos en un huerto frutal ubicado en el Municipio Palavecino, estado Lara, Venezuela. Revista Científica UDO Agrícola. 9(1): 85-95.
Naryal, A.; Dolkar, D.; Bhardwaj, A.; Kant, A.; Chaurasia, O.; Stobdan, T. (2020). Effect of altitude on the phenology and fruit quality attributes of apricot (Prunus armeniaca L.) fruits. Defence Life Science Journal. 5(1): 18-24. https://doi.org/10.14429/ dlsj.5.14656
Orduz, J.; Mateus, D. (2012). Generalidades de los cítricos y recomendaciones agronómicas. In: Garcés, L. Cítricos: cultivo, poscosecha e industrializacin. pp 560-711. Manizales, Colombia: Editorial Artes y Letras SAS. 998p.
Piao, S.; Liu, Q.; Chen, A.; Janssens, I.A.; Fu, Y.; Dai, J.; Liu, L.; Lian, X.; Shen, M.; Zhu, M. (2019). Plant phenology and global climate change: Current progresses and challenges. Global change biology. 25(6): 1922-1940. https:// doi.org/10.1111/gcb.14619
Procolombia. (2022). Exportaciones limón Tahití. https://prensa.procolombia.co/ limon-Tahiti-le-saco-el-jugo-sus-exportaciones-en-los-cuatro-primeros-mesesdel-ano
Raddatz-Mota, D.; Franco-Mora, O.; MendozaEspinoza, J.A.; Rodríguez-Verástegui, L.; de León-Sánchez, F.D.; Rivera-Cabrera, F. (2019). Effect of different rootstocks on Persian lime (Citrus latifolia T.) postharvest quality. Scientia horticulturae. 257: 108716. https://doi.org/10.1016/j. scienta.2019.108716
Ríos-Rojas, L.; Castillo, L.; Rojas, E.; Estupiñán, J.; Rodríguez, A. (2020a). Descripción agroclimática de las zonas productoras de lima ácida Tahití. In: Murcia, N.; Martínez, M.; Orduz-Rodríguez, J.; Ríos-Rojas, L.; López, Y. Modelo productivo de lima ácida Tahití (Citrus × latifolia Tanaka ex Q. Jiménez) para Colombia. pp. 42-60. Bogotá, Colombia: ‎Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria-Agrosavia. 432p. http://dx.doi.org/10.21930/ agrosavia.model.7403435
Ríos-Rojas, L.; Chaali, N.; Jaramillo-Barrios, C.; Ouazaa, S.; Correa, J. (2020b). Irrigation and nutrition as criteria for adequate management of Tahiti acid lime trees affected by a physiological disorder in tropical conditions. Scientia Horticulturae. 270: 109438. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109438
Romero, Y. (2019). Pre-and post-harvest factors that affect the quality and commercialization of the Tahiti lime. Scientia Horticulturae. 257: 108737. https://doi. org/10.1016/j.scienta.2019.108737
Seghieri, J.; Carreau, J.; Boulain, N.; De Rosnay, P.; Arjounin, M.; Timouk F. (2012). Is water availability really the main environmental factor controlling the phenology of woody vegetation in the central Sahel. Plant Ecology. 213: 861-870. https://doi. org/10.1007/s11258-012-0048-y
Shakya, R.; Lal, M. (2018). Fruit Development and Ripening. In: Shakya, R.; Lal, M. Plant Physiology. Development and Metabolism. Singapore: Springer. 883p. https://doi. org/10.1007/978-981-13-2023-1_27
Silva, A.; Souza, P.; Sousa, D.; Martorano, L.; Silva, C.; Silva, C.; Pinto, J. (2023). Energy Balance, Water Demand, and Crop Coefficient of Acid Lime in the Oriental Amazon. Water. 15(6): 1239. https://doi. org/10.3390/w15061239
Silva, J.; Silva, I.; Simão, F. (2016). Produção e nutrição de limoeiro ‘Tahiti’ em função da adubação com nitrogênio e potássio em cinco safras. Pesquisa Agropecuária Brasileira. 51(4): 357-363. https://doi. org/10.1590/S0100-204X2016000400008
Tang, J.; Körner, C.; Muraoka, H.; Piao, S.; Shen, M.; Thackeray, S.J.; Yang, X. (2016). Emerging opportunities and challenges in phenology: a review. Ecosphere. 7(8): 1-17. https://doi.org/10.1002/ecs2.1436
USDA - United States department of Agriculture. (2023). Citrus: World Markets and Trade. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/citrus.pdf
Vélez-Upegui, J.; Orozco-Álzate, M.; DuqueMéndez, N.; Aristizábal-Zuluaga, B. (2015). Entendimiento de fenmenos ambientales mediante análisis de datos. 1 ed. Manizales–Colombia: Universidad Nacional de Colombia, Sede Manizales. 155p. https:// cdiac.manizales.unal.edu.co/publicaciones/publicacion2.pdf
Zhang, T.; Tang, Y.; Xu, M.; Zhao, G.; Chen, N.; Zheng, Z.; Zhu, J.; Ji, X.; Wang, D.; Zhang, Y.; He, Y. (2022). Joint control of alpine meadow productivity by plant phenology and photosynthetic capacity. Agricultural and Forest Meteorology. 325: 109135. https:// doi.org/10.1016/j.agrformet.2022.109135
https://doi.org/10.22267/rcia.20234003.214
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.none.fl_str_mv 17 páginas
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad de Caldas
Facultad de Ciencias Agropecuarias
Nariño
Ingeniería Agronómica
publisher.none.fl_str_mv Universidad de Caldas
Facultad de Ciencias Agropecuarias
Nariño
Ingeniería Agronómica
institution Universidad de Caldas
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1836145093559451648
spelling Fruit characteristics and phenology Tahiti lime in two Colombian environments550 - Ciencias de la tierra4. Ciencias AgrícolasAmbienteCalidad de la frutaCitrus latifolia TanakaEcofisiologíaFenologíaGrados-día de desarrolloZonas ecológicasEnvironmentFruit qualityEcophysiologyGrowing degree-daysEcological zonesPhenologyAgronomíaFiguras, tablasEl aumento de las exportaciones de lima tahití en el último año y las exigencias de calidad del mercado internacional han hecho necesario mejorar los procesos de producción para obtener frutos con características organolépticas cada vez mejores. Para ello, la base es la elección de un predio con condiciones edafoclimáticas adecuadas y un conocimiento preciso del comportamiento ecofisiológico del árbol en estas condiciones. Este estudio tuvo como objetivo documentar la fenología de la floración y estudiar las características fisicoquímicas de los frutos de lima tahití en dos ambientes de la región andina de Colombia. Se realizaron evaluaciones en ocho árboles de limón Tahití de diez años por huerto injertados en Sunki x English. Se realizaron observaciones durante doce meses de las yemas, flores y frutos de los árboles marcados en cada zona evaluada (Manizales – 2280 msnm y Santagueda 1010 msnm). Se evaluó la fenología de la floración según los estados de la escala fenológica BBCH, las características físico-químicas del fruto y las condiciones climáticas de las dos zonas evaluadas. Se utilizó un diseño experimental completamente aleatorizado y la comparación de medias de Duncan. Se encontraron diferencias significativas en diámetro polar, ácido ascórbico, sólidos solubles, rendimiento en jugo, masa de cáscara y acidez titulable según la localidad. La fenología de floración tardó menos tiempo, y la acumulación de unidades caloríficas fue mayor en la zona de menor altitud. Las características físicas y químicas de los frutos de lima tahití están influidas por el entorno en el que se desarrollan los árboles.The surge in Tahiti lime exports over the past year, combined with heightened quality standards of the international market, have made it necessary to improve production processes to obtain fruit with increasingly better organoleptic characteristics. Thus, the foundation lies in selecting a property with suitable edaphoclimatic conditions and possessing precise knowledge of the ecophysiological behavior of the tree in these specific conditions. This study aimed to document the flowering phenology and study the physicochemical characteristics of Tahiti lime fruits in two environments in the Andean region of Colombia. Evaluations were conducted on eight Tahiti lime trees (ten-year-old) per orchard grafted on Sunki x English. Observations were made for 12 months of the buds, flowers and fruits of the marked trees in each evaluated area (Manizales – 2280 m asl and Santagueda 1010 m asl). The flowering phenology according to the stages of the BBCH phenological scale, the physical-chemical characteristics of the fruit, and the climatic conditions of the two areas were evaluated. A completely randomized experimental design and Duncan’s comparison of means were used. Significant differences were found in polar diameter, ascorbic acid, soluble solids, juice yield, shell mass, and titratable acidity according to locality. The Phenology of flowering took less time, and the accumulation of heat units was higher in the lower altitude zone. The physical and chemical characteristics of Tahiti lime fruits are influenced by the environment in which the trees develop.PregradoIngeniero(a) Agronómico(a)Universidad de CaldasFacultad de Ciencias AgropecuariasNariñoIngeniería AgronómicaHurtado Salazar, AlejandroHurtado-Salazar, AlejandroCeballos Aguirre, NelsonArias García, Juan SebastiánRAMIREZ CASTILLO, MARIANAVillegas Noreña, Laura Elisa2025-01-23T15:57:14Z2025-01-23T15:57:14Z2023-11-14Artículo de revistahttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501Textinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb117 páginasapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdf0120-0135https://repositorio.ucaldas.edu.co/handle/ucaldas/218612256-2273Universidad de CaldasRepositorio Institucional Universidad de Caldasrepositorio.ucaldas.edu.coeng340Revista de Ciencias Agrícolas Universidad de NariñoAgustí, M.; Zaragoza, S.; Bleiholder, H.; Buhr, L.; Hack, H.; Klose, R.; Staub R. (1995). Escala BBCH para la descripción de los estadios fenológicos del desarrollo de los agrios (Gén. Citrus). Levante Agrícola. (332): 189-199. http:// hdl.handle.net/20.500.11939/7875Aregay, N.; Belew, D.; Zenebe, A.; Grima, A.; Haile, M.; Gebresamuel, G. (2021). Influences of rootstock and agro-climatic condition on physicochemical and bioactive compounds of Gunda Gundo orange (Citrus sinensis L. Osbeck) in Northern Ethiopia. Horticultural Plant Journal. 7(6): 509-519. https://doi. org/10.1016/j.hpj.2021.06.001Arévalo, R.; Coronado, A.; Orduz-Rodríguez, J. (2017). Caracterización físico-química en poscosecha de diferentes materiales de lima ácida Tahití (Citrus latifolia Tanaka) para exportación. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 10(2): 241-251. https://doi. org/10.17584/rcch.2016v10i2.5749Bahuguna, R.; Jagadish, K. (2015). Temperature regulation of plant phonological development. Environmental and Experimental Botany. 11: 83-90. https://doi. org/10.1016/j.envexpbot.2014.10.007Balfagón, D.; Arbona, V.; Gómez-Cadenas, A. (2022). The future of citrus fruit: The impact of climate change on citriculture. Metode Science Studies Journal. (12): 123-129. https://doi. org/10.7203/metode.12.20319Barry, G.; Caruso, M.; Gmitter, F. (2020). Commercial scion varieties. In: Talon, M.; Caruso, M.; Gmitter, F. The genus citrus. pp 83-104. United Kingdom: Woodhead Publishing. 521p. https:// doi.org/10.1016/B978-0-12-812163- 4.00005-XBettini-Tambur, B.; Azevedo, F.; CristofaniYaly, M.; Soares, M.; Martins, M.; Schinor, E. (2022). Degree days, phenology, and fruit quality of ‘Tahiti IAC-5’acid lime grafted onto different rootstocks in Pindorama-SP. Revista Brasileira de Fruticultura. 44(1): e–064. https://doi.org/10.1590/0100- 29452022064Bhattacharya, A. (2022). Effect of LowTemperature Stress on Germination, Growth, and Phenology of Plants: A Review. In: Bhattacharya, A. Physiological Processes in Plants Under Low Temperature Stress. Singapore: Springer. 1-106. https:// doi.org/10.1007/978-981-16-9037-2_1De Almeida, L.; Pereira, M.; Bastos, D.; Pimenta, S; da Silva Pinheiro, J.; Nietsche, S. (2021). Fruit quality of Tahiti acid lime and Sicilian lemon trees grown on different rootstocks and spacings in the semiarid region. Comunicata Scientiae. 12: e3257-e3257. https://doi.org/10.14295/ CS.v12.3257De Castro, D.; de Souza, L.; da Silva, E.; Teodoro, A. (2014). Comparative evaluation of organic and conventional farming on chemical quality parameters and antioxidant activity in fruits. African Journal of Biotechnology. 13(18): 1883-1890. https://doi.org/10.5897/ AJB2014.13632De Souza, M.; Ramos, M.; de Siqueira, D.; Costa, L.; Lhamas, A.; Mantovani, E.; Cecon, P.; Chamhum, S. (2005). Graus-dia e duração do subperíodo antese-colheita da lima ácida ‘Tahiti’ em condições de sequeiro e irrigada. Revista Brasileira de Agrometeorologia. 13(1): 35-43. http:// www.sbagro.org/files/biblioteca/1446. pdfDuan, J.; Liu, Y. J.; Yang, J.; Tang, C.J.; Shi, Z.; H. (2020). Role of groundcover management in controlling soil erosion under extreme rainfall in citrus orchards of southern China. Journal of Hydrology. 582: 124290. https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2019.124290Dutta, S.; Gurung, G.; Yadav, A.; Laha, R.; Mishra, V. (2022). Factors associated with citrus fruit abscission and management strategies developed so far: A review. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 51(4): 467-488. https://doi.org/ 10.1080/01140671.2022.2040545Fischer, G.; Parra-Coronado, A.; BalagueraLópez, H. (2022). Altitude as a determinant of fruit quality with emphasis on the Andean tropics of Colombia. A review. Agronomía Colombiana. 40(2): 212-227. https://doi.org/10.15446/agron.colomb. v40n2.101854García-Muñoz, M.; Henao-Rojas, J.; MorenoRodríguez, J.; Botina-Azain, B.; RomeroBarrera, Y. (2021). Effect of rootstock and environmental factors on fruit quality of Persian lime (Citrus latifolia Tanaka) grown in tropical regions. Journal of Food Composition and Analysis. 103: 104081. https://doi.org/10.1016/j. jfca.2021.104081Goldschmidt, E.; Koch, K. (2017). Citrus. In: Goldschmidt, E. Photoassimilate distribution in plants and crops. pp. 797- 824. 1 ed. England: Taylor & Francis Group. 928p.Gullo, G.; Dattola, A.; Vonella, V.; Zappia, R. (2020). Effects of two reflective materials on gas exchange, yield, and fruit quality of sweet orange tree Citrus sinensis (L.) Osb. European Journal of Agronomy. 118: 126071. https://doi.org/10.1016/j. eja.2020.126071Harris, Z.; Pratt, J.; Bhakta, N.; Frawley, E.; Klein, L.; Kwasniewski, M.; Migicovsky, Z.; Miller, A. (2022). Temporal and environmental factors interact with rootstock genotype to shape leaf elemental composition in grafted grapevines. Plant Direct. 6(8): e440. https://doi. org/10.1002%2Fpld3.440Hernández, A.; Mateus, C.; Orduz, J. (2015). Características climáticas y balance hídrico de la lima ácida Tahití (Citrus latifolia Tanaka) en cinco localidades productoras de Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 8(2): 217–229. https://doi.org/10.17584/ rcch.2014v8i2.3215Hernández, D.; Mateus, D.; Orduz-Rodríguez, J. (2014). Características climáticas y balance hídrico de la lima ácida Tahití (Citrus latifolia Tanaka) en cinco localidades productoras de Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 8(2): 217-229. http://dx.doi. org/10.17584/rcch.2014v8i2.3215Icontec - Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (1997a). Norma Técnica Colombiana NTC 4087. Frutas frescas. Lima Tahití. Especificaciones. NTC 4087. Bogotá: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. 13p.Icontec - Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (1997b). Norma Técnica Colombiana NTC 4623. Productos de Frutas y Verduras. Determinacin de la acidez titulable. NTC 4087. Bogotá: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. 8p.Icontec - Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (1999). Norma Técnica Colombiana NTC 3549. Refrescos de frutas. NTC 3549. Bogotá: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación.Khan, M.; Al-Yahyai, R.; Al-Said, F. (2017). Introduction and overview of lime. In:Khan, M.; Nawaz, M.; Razi, M.; Al-Maskari, A.; AlSadi, A. The lime: botany, production and uses. pp. 1-11. Wallingford UK: CABI. 204p. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/ bs/10.1079/9781780647845.0001Luro, F.; Garcia, C.; Costantino, G.; da Silva, A.; Paoli, M.; Ollitrault, P.; Tomi, F.; Micheli, F.; Gibernauc, M. (2020). Effect of environmental conditions on the yield of peel and composition of essential oils from citrus cultivated in Bahia (Brazil) and Corsica (France). Agronomy. 10(9): 1256. https://doi.org/10.3390/ agronomy10091256Mademba-Sy, F.; Lemerre-Desprez, Z.; Lebegin, S. (2012). Use of Flying Dragon trifoliate orange as dwarfing rootstock for citrus under tropical climatic conditions. HortScience. 47(1): 11-17. https://doi. org/10.21273/HORTSCI.47.1.11MADR - Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. (2021). Cadena de cítricos. Indicadores e instrumentos Segundo trimestre. https://sioc.minagricultura.gov. co/Citricos/Documentos/2021-06-30%20 Cifras%20Sectoriales.pdfMaia, V.; Álvarez, J.; Oliveira, F.; Gomes, F.; Aspiazú, I.; Salles, B. (2015). Production seasonality of ‘Tahiti’ lime in three consecutive harvests under semiarid climatic conditions. Acta Horticulturae. 1065: 1861-1866. https://doi.org/10.17660/ ActaHortic.2015.1065.238Milla, D.; Arizaleta, M.; Díaz, L. (2009). Crecimiento del limero ‘Tahití’ (Citrus latifolia Tan.) y desarrollo del fruto sobre cuatro portainjertos en un huerto frutal ubicado en el Municipio Palavecino, estado Lara, Venezuela. Revista Científica UDO Agrícola. 9(1): 85-95.Naryal, A.; Dolkar, D.; Bhardwaj, A.; Kant, A.; Chaurasia, O.; Stobdan, T. (2020). Effect of altitude on the phenology and fruit quality attributes of apricot (Prunus armeniaca L.) fruits. Defence Life Science Journal. 5(1): 18-24. https://doi.org/10.14429/ dlsj.5.14656Orduz, J.; Mateus, D. (2012). Generalidades de los cítricos y recomendaciones agronómicas. In: Garcés, L. Cítricos: cultivo, poscosecha e industrializacin. pp 560-711. Manizales, Colombia: Editorial Artes y Letras SAS. 998p.Piao, S.; Liu, Q.; Chen, A.; Janssens, I.A.; Fu, Y.; Dai, J.; Liu, L.; Lian, X.; Shen, M.; Zhu, M. (2019). Plant phenology and global climate change: Current progresses and challenges. Global change biology. 25(6): 1922-1940. https:// doi.org/10.1111/gcb.14619Procolombia. (2022). Exportaciones limón Tahití. https://prensa.procolombia.co/ limon-Tahiti-le-saco-el-jugo-sus-exportaciones-en-los-cuatro-primeros-mesesdel-anoRaddatz-Mota, D.; Franco-Mora, O.; MendozaEspinoza, J.A.; Rodríguez-Verástegui, L.; de León-Sánchez, F.D.; Rivera-Cabrera, F. (2019). Effect of different rootstocks on Persian lime (Citrus latifolia T.) postharvest quality. Scientia horticulturae. 257: 108716. https://doi.org/10.1016/j. scienta.2019.108716Ríos-Rojas, L.; Castillo, L.; Rojas, E.; Estupiñán, J.; Rodríguez, A. (2020a). Descripción agroclimática de las zonas productoras de lima ácida Tahití. In: Murcia, N.; Martínez, M.; Orduz-Rodríguez, J.; Ríos-Rojas, L.; López, Y. Modelo productivo de lima ácida Tahití (Citrus × latifolia Tanaka ex Q. Jiménez) para Colombia. pp. 42-60. Bogotá, Colombia: ‎Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria-Agrosavia. 432p. http://dx.doi.org/10.21930/ agrosavia.model.7403435Ríos-Rojas, L.; Chaali, N.; Jaramillo-Barrios, C.; Ouazaa, S.; Correa, J. (2020b). Irrigation and nutrition as criteria for adequate management of Tahiti acid lime trees affected by a physiological disorder in tropical conditions. Scientia Horticulturae. 270: 109438. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109438Romero, Y. (2019). Pre-and post-harvest factors that affect the quality and commercialization of the Tahiti lime. Scientia Horticulturae. 257: 108737. https://doi. org/10.1016/j.scienta.2019.108737Seghieri, J.; Carreau, J.; Boulain, N.; De Rosnay, P.; Arjounin, M.; Timouk F. (2012). Is water availability really the main environmental factor controlling the phenology of woody vegetation in the central Sahel. Plant Ecology. 213: 861-870. https://doi. org/10.1007/s11258-012-0048-yShakya, R.; Lal, M. (2018). Fruit Development and Ripening. In: Shakya, R.; Lal, M. Plant Physiology. Development and Metabolism. Singapore: Springer. 883p. https://doi. org/10.1007/978-981-13-2023-1_27Silva, A.; Souza, P.; Sousa, D.; Martorano, L.; Silva, C.; Silva, C.; Pinto, J. (2023). Energy Balance, Water Demand, and Crop Coefficient of Acid Lime in the Oriental Amazon. Water. 15(6): 1239. https://doi. org/10.3390/w15061239Silva, J.; Silva, I.; Simão, F. (2016). Produção e nutrição de limoeiro ‘Tahiti’ em função da adubação com nitrogênio e potássio em cinco safras. Pesquisa Agropecuária Brasileira. 51(4): 357-363. https://doi. org/10.1590/S0100-204X2016000400008Tang, J.; Körner, C.; Muraoka, H.; Piao, S.; Shen, M.; Thackeray, S.J.; Yang, X. (2016). Emerging opportunities and challenges in phenology: a review. Ecosphere. 7(8): 1-17. https://doi.org/10.1002/ecs2.1436USDA - United States department of Agriculture. (2023). Citrus: World Markets and Trade. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/citrus.pdfVélez-Upegui, J.; Orozco-Álzate, M.; DuqueMéndez, N.; Aristizábal-Zuluaga, B. (2015). Entendimiento de fenmenos ambientales mediante análisis de datos. 1 ed. Manizales–Colombia: Universidad Nacional de Colombia, Sede Manizales. 155p. https:// cdiac.manizales.unal.edu.co/publicaciones/publicacion2.pdfZhang, T.; Tang, Y.; Xu, M.; Zhao, G.; Chen, N.; Zheng, Z.; Zhu, J.; Ji, X.; Wang, D.; Zhang, Y.; He, Y. (2022). Joint control of alpine meadow productivity by plant phenology and photosynthetic capacity. Agricultural and Forest Meteorology. 325: 109135. https:// doi.org/10.1016/j.agrformet.2022.109135https://doi.org/10.22267/rcia.20234003.214https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2oai:repositorio.ucaldas.edu.co:ucaldas/218612025-01-24T08:01:11Z