Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali

This article proposes to apply the SMED method in the process of changing molds in an ice cream cones machine, owned by a food company located in Santiago de Cali. Currently, the flexibility of the processes is a fundamental element to improve productivity, a factor that could become a source for ge...

Full description

Autores:
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2017
Institución:
Universidad de América
Repositorio:
Lumieres
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.uamerica.edu.co:20.500.11839/6540
Acceso en línea:
https://doi.org/10.29097/2011-639X.85
Palabra clave:
Metodología smed
Proceso de cambio de moldes
Empresa de helados
Smed methodology
The process of change of molds
Ice cream company
Rights
License
Atribución – No comercial - Sin Derivar
id Lumieres_fa0e7fda0f1eaf8a57687f66da5d4599
oai_identifier_str oai:repository.uamerica.edu.co:20.500.11839/6540
network_acronym_str Lumieres
network_name_str Lumieres
repository_id_str
spelling Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de CaliProposed model for the implementation of the smed methodology in a food company in Santiago de CaliMetodología smedProceso de cambio de moldesEmpresa de heladosSmed methodologyThe process of change of moldsIce cream companyThis article proposes to apply the SMED method in the process of changing molds in an ice cream cones machine, owned by a food company located in Santiago de Cali. Currently, the flexibility of the processes is a fundamental element to improve productivity, a factor that could become a source for generating competitive advantages in the market. The study methodology consists in the identification of one of the most used machines in the manufacture of cones, through analysis of lost times and efficiency; once the device has been identified, the most significant change is defined and in this way the findings obtained by means of the technique are analyzed, and the proposal to be considered in its implementation is presented, which serves as the basis for improving the other machines the production line. There are applications of the SMED in processes of change of molds in injection molding machines, but it is unknown if this method has explicitly focused on the elaboration of cones; therefore, this article might work as a reference for other companies in which the application of the SMED may be done in an identical or similar way.En este artículo se propone aplicar el método SMED en el proceso de cambio de moldes en una máquina de conos de helados, propiedad de una empresa de alimentos ubicada en Santiago de Cali. Actualmente, la flexibilidad de los procesos es un elemento fundamental para mejorar la productividad, factor que se puede constituir en fuente generadora de ventajas competitivas en el mercado. La metodología de estudio consiste en la identificación de una de las máquinas más usada en la fabricación de conos, a través de análisis de tiempos perdidos y eficiencia; una vez identificada la máquina, se define cuál es el cambio más significativo y de esta manera se analizan los hallazgos obtenidos por medio de la técnica y se presenta la propuesta a ser considerar en su implementación, que sirve de base para mejorar las otras máquinas de la línea de producción. Existen aplicaciones del SMED en procesos de cambio de moldes en máquinas inyectoras, pero se desconoce si este método se ha enfocado específicamente en la elaboración de conos; por consiguiente, este artículo puede servir de referencia a otras empresas en las que la aplicación del SMED se podría hacer de forma idéntica o similar.Ediciones Universidad de América2018-06-26T14:45:23Z2018-06-26T14:45:23Z2017-10-09Articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501APA 7th - Arboleda Zuñiga, J. y Rubiano del Chiaro, F. M. (2017). Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali. Revista de Investigación, 10(2), 103-117. https://doi.org/10.29097/2011-639X.852011639xhttps://doi.org/10.29097/2011-639X.85Atribución – No comercial - Sin Derivarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spaArboleda Zúñiga, JairoRubiano del Chiaro, Fabián M.oai:repository.uamerica.edu.co:20.500.11839/65402020-09-02T15:29:51Z
dc.title.none.fl_str_mv Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
Proposed model for the implementation of the smed methodology in a food company in Santiago de Cali
title Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
spellingShingle Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
Metodología smed
Proceso de cambio de moldes
Empresa de helados
Smed methodology
The process of change of molds
Ice cream company
title_short Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
title_full Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
title_fullStr Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
title_full_unstemmed Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
title_sort Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali
dc.subject.none.fl_str_mv Metodología smed
Proceso de cambio de moldes
Empresa de helados
Smed methodology
The process of change of molds
Ice cream company
topic Metodología smed
Proceso de cambio de moldes
Empresa de helados
Smed methodology
The process of change of molds
Ice cream company
description This article proposes to apply the SMED method in the process of changing molds in an ice cream cones machine, owned by a food company located in Santiago de Cali. Currently, the flexibility of the processes is a fundamental element to improve productivity, a factor that could become a source for generating competitive advantages in the market. The study methodology consists in the identification of one of the most used machines in the manufacture of cones, through analysis of lost times and efficiency; once the device has been identified, the most significant change is defined and in this way the findings obtained by means of the technique are analyzed, and the proposal to be considered in its implementation is presented, which serves as the basis for improving the other machines the production line. There are applications of the SMED in processes of change of molds in injection molding machines, but it is unknown if this method has explicitly focused on the elaboration of cones; therefore, this article might work as a reference for other companies in which the application of the SMED may be done in an identical or similar way.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-10-09
2018-06-26T14:45:23Z
2018-06-26T14:45:23Z
dc.type.none.fl_str_mv Article
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.identifier.none.fl_str_mv APA 7th - Arboleda Zuñiga, J. y Rubiano del Chiaro, F. M. (2017). Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali. Revista de Investigación, 10(2), 103-117. https://doi.org/10.29097/2011-639X.85
2011639x
https://doi.org/10.29097/2011-639X.85
identifier_str_mv APA 7th - Arboleda Zuñiga, J. y Rubiano del Chiaro, F. M. (2017). Modelo propuesto para la implementación de la metodología smed en una empresa de alimentos de Santiago de Cali. Revista de Investigación, 10(2), 103-117. https://doi.org/10.29097/2011-639X.85
2011639x
url https://doi.org/10.29097/2011-639X.85
dc.language.iso.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.none.fl_str_mv Atribución – No comercial - Sin Derivar
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Atribución – No comercial - Sin Derivar
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.publisher.none.fl_str_mv Ediciones Universidad de América
publisher.none.fl_str_mv Ediciones Universidad de América
institution Universidad de América
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1841553080378720256