El uso de valores de referencia en la evaluación del estado nutricional por antropometría (2000)
ABSTRAC: Lagun baten adina, garaiera eta sexua kontuan harturik, harentzat gomendagarria den pisuaren kalkulua praktikarik ohikoenetariko bat da nutrizio egoera baloratzerakoan. Hala, neurri antropometrikoak adierazle sentikorrak eta ezinbestekoak dira eta denboran zehar metaturiko nutrizio egoera islatzen dute. Adin eta sexuari dagozkion pisu taulek aztergai den jende-taldearen mende dauden balioak islatzen dituztenez, harturiko erreferentzia motak (nazioarteko edo tokikoak) eragina izan dezake gehiegizko eta gutxiegizko pisuaren diagnostikoetan, bai eta obesitateari dagozkionetan ere. Ikerlan honetan eztabaidatu egiten da pisu, garaiera eta Gorputz Masaren Indizerako (IMC) erreferentzia-balioen erabilera, sexu bietako 550 pertsona nagusiren nutrizio egoera baloratzeko, lagin hori Bilbo Hiriko gizarte-laguntzarako hainbat zerbitzuren erabiltzaileak izanik.